
Biała herbata wytwarzana jest z młodych, nierozwiniętych pąków liści, które zbierane są jedynie wczesną wiosną, głównie w Chinach. Krzewy herbaciane są chronione przed słońcem, by listki nie zaczęły dojrzewać i nie nabrały zielonego koloru. Pączki poddaje się więdnięciu, a następnie suszeniu i delikatnej fermentacji, tak by nie zostały uszkodzone. Podczas obróbki herbata nie traci nic ze swoich właściwości. Nie praży się jej i nie zwija. Naturalne wysuszone liście mają srebrnawy odcień i są całe pokryte włoskami.
Wielokrotne parzenie...
Białą herbatę można parzyć nawet trzykrotnie.

Eliksir młodości...
Biała herbata jest bogata w witaminę C, która pobudza, orzeźwia, wspomaga koncentrację i chroni skórę przed atakiem wolnych rodników. Zwana jest eliksirem młodości, ponieważ zawiera polifenole, które hamują powstawanie wolnych rodników, tym samym opóźniają proces starzenia się skóry. Biała herbata zawiera aż 47% polifenoli, a jej zielona siostra tylko 20%.


Stosowana w kosmetykach...
Serie kosmetyków na bazie białej herbaty koją podrażnienia i delikatnie nawilżają. Są świetne zwłaszcza do cery suchej i wrażliwej. Biała herbata stosowana w kosmetykach dodaje również skórze blasku i witalności. To najdroższy i najrzadziej spotykany z rodzajów herbaty. W zależności od gatunku w Polsce 100 g kosztuje średnio od 30 do 150 zł.