
Fot. Tost dobry na wszystko, czyli propozycja pożywnego studenckiego posiłku od Dan Cake.
Nie ma jak u mamy...
- Konieczność radzenia sobie w nowym miejscu, bez ciepłych domowych obiadków jest szczególnie trudna do zniesienia dla chłopaków – stwierdza Ania, studentka III roku polonistyki, z Krakowa. – Moi koledzy, zanim oswoili się z kuchnią zwykle celowo demonstrowali swoje lekceważące podejście do normalnych posiłków, zapychając się wywarem z kiełbasy, zupki instant i makaronu.
Kolebką kulinarnych eksperymentów są zazwyczaj akademiki. We wspólnych kuchniach królują oszczędne wersje spaghetti, odgrzewana garmażerka i frytki. Bardziej wykwintne dania to zwykle „wałówka” przywieziona od mamy, ale ileż można jeździć do domu...
Misie, Żaczki i Agatki
Zdrobniała nazwa i estetyka rodem z filmów Barei? To znak, że jesteś we właściwym miejscu! Bary mleczne to w końcu przyjaciele każdego studenta. I choć trzeba odstać swoje w kolejce, skonfrontować się ze srogim spojrzeniem „pani kierowniczki” zza lady, a następnie znaleźć piąte miejsce przy czteroosobowym stoliku, to nadal w porze obiadowej bary mleczne są miejscami najchętniej odwiedzanymi przez studentów - Pomidorowa „za dwójkę” i pierogi „za czwórkę” są argumentami nie do przebicia – stwierdza Paweł, który od dwóch lat studiuje na Politechnice Wrocławskiej – Tym bardziej, że barowe dania bywają naprawdę smaczne.
Tost dobry na wszystko
W studenckim życiu są też takie przekąski, które sprawdzają się w każdej sytuacji. Wśród nich znajduję się tosty – Toster czy opiekacz to najpopularniejszy sprzęt AGD na studenckim mieszkaniu.– przyznaje Magda, studentka politologii na UWr. – Tosty to też najlepszy poczęstunek dla niespodziewanych gości. W końcu nie od dziś wiadomo, że student zawsze jest głodny.
Tym bardziej, że Chleb Tostowy, dżem i żółty ser tona studiach obowiązkowy pakiet żywnościowy – dodaje Krzysiek, współlokator Magdy. – A tosty można przygotować na dziesiątki sposobów.
- Chleb tostowy sprawdza się w sycących zapiekankach, słodkich grzankach, warzywnych kanapkach oraz jako dodatek do sałatek i zup. – potwierdza Jarosław Kołodziej z firmy Dan Cake, produkującej tradycyjne pieczywo tostowe – Dlatego w ofercie Dan Cake można znaleźć aż cztery rodzaje Chlebów Tostowych. Niezależnie jednak od tego czy wolimy lekko słodki smak maślanego pieczywa, czy kanapki z wyraźnym smakiem ziaren, sięgając po Chleby Dan Cake mamy gwarancję tradycyjnego pieczywa, przygotowywanego na prawdziwym zakwasie chlebowym. W dodatku Chleby Tostowe Dan Cake są nie tylko smaczne, ale także dostępne w przystępnej dla studentów cenie, we wszystkich większych sieciach handlowych – dodaje ekspert.