
Badania przeprowadzone w Tajwanie pokazują, że regularne płukanie jamy ustnej zieloną herbatą, zmniejsza występowanie próchnicy aż o 50proc. Profesor I. Oguni z Uniwersytetu w Shizuoka w Japonii stwierdził zależność między konsumpcją zielonej herbaty a zapadalnością na raka żołądka. W tych miejscach kraju, gdzie ludzie piją najmniej zielonej herbaty odsetek chorych jest wysoki, tam gdzie zielony napar cieszy się dużą popularnością, współczynnik zachorowań jest o wiele niższy. Japończycy mówią. że w zielonym wywarze z liści krzewu znajdują się składniki pomagające wyleczyć aż 61 dolegliwości.
Dzięki zielonej herbacie czujemy się odprężeni i pobudzeni. Smak i aromat zielonego napoju pomaga w koncentracji, dlatego warto ją pić w pracy oraz podczas nauki. Kofeina w nim zawarta nie atakuje gwałtownie naszego organizmu Lekarze twierdzą, że zielona herbata jest zdrowsze od czarnej. Dlaczego? Ma dużo mniej tein, dlatego jej smakiem mogą delektować się osoby z nadciśnieniem. Filiżanka zielonej herbaty zawiera 8.3mg tein, podczas gdy ta sama ilość czarnej odmiany od 25 do 110 mg. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty to genmaicha, gunpowder, lung ching i sencha.
