2010-09-19

Dania mięsne

Na obiad kurczak w pomidorach

Nie wiesz co zrobić na biad? Nie masz najmniejszego pomysłu? Proponujemy coś łatwego, dość szybkiego w przygotowaniu, i bardzo pysznego, a przy tym mało kalorycznego. Pierś z kurczaka w pomidorach, może warto spróbować?

Jeżeli lubisz pomidory, jeżeli w Twoich posiłkach zawsze znajdą dla siebie miejsce przeróżne zioła, to ten przepis, wzięty z książki "Smaczne dania z Biedronką" Macieja Kuronia na pewno wam się spodoba i posmakuje.

Co potrzebujesz?
  • pierś kurczka (można spokojnie liczyć, jedna pierś - jedna osoba),
  • około 1/2 kg pomidorów (można też użyć pomidorów z puszki, ale wiadomo, że świeże są najlepsze),
  • 1 cebula,
  • czosnek (jeżeli oczywiście lubimy, ja nie dodaję, gdyż mąż nie przepada),
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 150 ml bulionu (daję pół szklanki, lub trzy czwarte, zależy jak mi wyjdzie ).
  • 2 łyżki przecieru lub łyżeczka koncentratu pomidorowego (wolę koncentrat),
  • oliwa z oliwek (najzdrowsza, ale oczywiście olej też pasuje),
  • cukier, sól, pieprz,
  • przyprawy  majeranek, tymianek (po łyżeczce, ja jeszcze dodaję trochę oregano, a można dodać to, co się lubi, ale ważne żeby nie skąpo, bo zioła nadają tej potrawie smak),
  • skórka otarta z cytryny (lub limonki - oba warianty są super),
  • łyżeczka posiekanej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem (ja używam kucharka zamiast soli) i obsmażamy na tłuczu z obu stron. Gdy mięso jest gotowe odsączamy i kładziemy na miseczkę.



Czosnek (jeżeli zdecydowaliśmy się dodać) ucieramy z solą, wrzucamy na patelnię, na olej pozostały po mięsie, i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, która musi się zeszklić.



Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki pomidory, doprawiamy ziołami - pamiętamy, nie bać się dać sporo ziół, oczywiście z umiarem. Po 10 minutach dodajamy obrane, pozbawione gniazda i pokrojone w kostkę jabłko.



Bulion mieszamy z koncentratem i dodajemy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy około 15 minut.



Na koniec doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny (może być też limonka) - ważne, by ten składnik znalazł się w potrawie, bo dzięki temu danie smakuje wyśmienicie. Dusimy kilka minut i gotowe. Kurczaka w pomidorach podaję z ryżem, bo tak mi najbardziej smakuje.


 
Łatwo, prosto i naprawdę przyjemnie. Danie jest bardzo dobre .

Smacznego .

Zródło: książka "Smaczne dania z Biedronką" Macieja Kuronia

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Drążkiewicz

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar