Nie wiesz co zrobić na biad? Nie masz najmniejszego pomysłu? Proponujemy coś łatwego, dość szybkiego w przygotowaniu, i bardzo pysznego, a przy tym mało kalorycznego. Pierś z kurczaka w pomidorach, może warto spróbować?
Jeżeli lubisz pomidory, jeżeli w Twoich posiłkach zawsze znajdą dla siebie miejsce przeróżne zioła, to ten przepis, wzięty z książki "Smaczne dania z Biedronką" Macieja Kuronia na pewno wam się spodoba i posmakuje.
Co potrzebujesz?
Jeżeli lubisz pomidory, jeżeli w Twoich posiłkach zawsze znajdą dla siebie miejsce przeróżne zioła, to ten przepis, wzięty z książki "Smaczne dania z Biedronką" Macieja Kuronia na pewno wam się spodoba i posmakuje.
Co potrzebujesz?
- pierś kurczka (można spokojnie liczyć, jedna pierś - jedna osoba),
- około 1/2 kg pomidorów (można też użyć pomidorów z puszki, ale wiadomo, że świeże są najlepsze),
- 1 cebula,
- czosnek (jeżeli oczywiście lubimy, ja nie dodaję, gdyż mąż nie przepada),
- 1 kwaśne jabłko,
- 150 ml bulionu (daję pół szklanki, lub trzy czwarte, zależy jak mi wyjdzie
).
- 2 łyżki przecieru lub łyżeczka koncentratu pomidorowego (wolę koncentrat),
- oliwa z oliwek (najzdrowsza, ale oczywiście olej też pasuje),
- cukier, sól, pieprz,
- przyprawy majeranek, tymianek (po łyżeczce, ja jeszcze dodaję trochę oregano, a można dodać to, co się lubi, ale ważne żeby nie skąpo, bo zioła nadają tej potrawie smak),
- skórka otarta z cytryny (lub limonki - oba warianty są super),
- łyżeczka posiekanej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem (ja używam kucharka zamiast soli) i obsmażamy na tłuczu z obu stron. Gdy mięso jest gotowe odsączamy i kładziemy na miseczkę.


Czosnek (jeżeli zdecydowaliśmy się dodać) ucieramy z solą, wrzucamy na patelnię, na olej pozostały po mięsie, i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, która musi się zeszklić.

Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki pomidory, doprawiamy ziołami - pamiętamy, nie bać się dać sporo ziół, oczywiście z umiarem. Po 10 minutach dodajamy obrane, pozbawione gniazda i pokrojone w kostkę jabłko.



Bulion mieszamy z koncentratem i dodajemy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy około 15 minut.

Na koniec doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny (może być też limonka) - ważne, by ten składnik znalazł się w potrawie, bo dzięki temu danie smakuje wyśmienicie. Dusimy kilka minut i gotowe. Kurczaka w pomidorach podaję z ryżem, bo tak mi najbardziej smakuje.


Łatwo, prosto i naprawdę przyjemnie. Danie jest bardzo dobre Piersi kurczaka myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem (ja używam kucharka zamiast soli) i obsmażamy na tłuczu z obu stron. Gdy mięso jest gotowe odsączamy i kładziemy na miseczkę.


Czosnek (jeżeli zdecydowaliśmy się dodać) ucieramy z solą, wrzucamy na patelnię, na olej pozostały po mięsie, i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, która musi się zeszklić.

Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki pomidory, doprawiamy ziołami - pamiętamy, nie bać się dać sporo ziół, oczywiście z umiarem. Po 10 minutach dodajamy obrane, pozbawione gniazda i pokrojone w kostkę jabłko.



Bulion mieszamy z koncentratem i dodajemy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy około 15 minut.

Na koniec doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny (może być też limonka) - ważne, by ten składnik znalazł się w potrawie, bo dzięki temu danie smakuje wyśmienicie. Dusimy kilka minut i gotowe. Kurczaka w pomidorach podaję z ryżem, bo tak mi najbardziej smakuje.



Smacznego

Zródło: książka "Smaczne dania z Biedronką" Macieja Kuronia
Tekst i zdjęcia: Agnieszka Drążkiewicz