2022-02-15

Desery

Jak upiec biszkopt na tort?

Ciasto biszkoptowe jest podstawą wielu różnych wypieków, ale może być także przysmakiem samo w sobie. Przygotowanie idealnego biszkoptu nie jest jednak łatwym zadaniem. Sprawdź, jak upiec biszkopt na tort!

Biszkopt nadaje się nie tylko do tortów. Przy jego użyciu można także zrobić wiele innych ciast - np. z owocami i galaretką. Zastanawiasz się, jak upiec idealnie puszysty, równy i wyrośnięty biszkopt? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem.

 

 

Jak upiec biszkopt na tort?

Puszysty biszkopt jasny lub ciemny jest fundamentem każdego tortu. Mogłoby się wydawać, że ciasto biszkoptowe jest banalnie proste w przygotowaniu. W praktyce jednak upieczenie idealnego biszkoptu może stanowić nie lada wyzwanie. Przedstawiamy sprawdzony przepis na pyszne ciasto biszkoptowe.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, typ 450
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Oddziel białka od żółtek. 
  2. Białka ubij na puszystą pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodaj żółtka i miksuj przez chwilę.
  4. Do przygotowanej masy jajecznej dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 
  5. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę do formy.
  7. Piecz w temp. 170°C przez około 35 minut (do suchego patyczka).
  8. Wyjmij biszkopt z piekarnika.
  9. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy.
  10. Oddziel brzegi ciasta od wewnętrznej części formy przy pomocy płaskiego noża i odepnij obręcz.
  11. Upieczony biszkopt warto odwrócić do studzenia na drugą stronę (jest równa i będzie ładnie się prezentowała jako góra tortu).

O czym pamiętać podczas przygotowywania biszkoptu?

Aby biszkopt był idealnie puszysty i równy, podczas jego pieczenia warto trzymać się kilku ważnych zasad. O czym trzeba pamiętać w trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego?

  • Do przygotowania biszkoptu użyj jajek w temperaturze pokojowej (ubijają się lepiej niż zimne).
  • Podczas oddzielania białek od żółtek uważaj, aby do miski z białkami nie dostało się żółtko (jeśli tak się stanie, białka nie będą chciały się ubić).
  • Do ubijania białek użyj czystej, suchej miski. Najlepiej sprawdzi się miska metalowa, szklana lub porcelanowa.
  • Cukier należy dodawać do piany z białek bardzo powoli - łyżka po łyżce.
  • Pamiętaj o przesianiu mąki - dzięki temu biszkopt będzie bardziej pulchny.
  • Chcąc uzyskać biszkopt kakaowy, należy zamienić część mąki ziemniaczanej na kakao.
  • Mąkę należy bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną tylko do połączenia składników. Pamiętaj, aby nie mieszać składników zbyt długo - może to spowodować, że biszkopt nie wyrośnie wystarczająco i będzie miał zbitą konsystencję.
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia biszkoptu.
  • Pod koniec pieczenia sprawdź za pomocą patyczka czy biszkopt jest dobrze upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy, możesz zakończyć pieczenie.
  • Biszkopt najlepiej upiec 24-36 godzin przed przygotowaniem tortu (wystudzone ciasto lepiej się kroi).

Biszkopt – przechowywanie

Jeśli planujesz przygotowanie tortu lub innego ciasta, biszkopt możesz upiec dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Szczelnie zawinięty w folię spożywczą biszkopt można przechowywać w lodówce do tygodnia lub w zamrażarce przez 3-6 miesięcy.

Idealna tortownica do biszkoptu - gdzie kupić?

Aby zrobić biszkopt idealny, niezbędna jest odpowiednio dobrana tortownica. Gdzie kupić tortownicę wysokiej jakości? Warto zajrzeć do sklepów internetowych, oferujących szeroki wybór produktów do kuchni. Znajdziesz tam nie tylko tortownice, ale także blaszki do pieczenia czy dekoratory do ciast.

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar