Przepis kulinarny
Byriani z ryżem i warzywami
www.britta.pl

fot. Britta
Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!
Składniki:
200g ryżu basmati Britta
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 zielona papryka pokrojona w paski
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
10 orzechów nerkowca w całości
2 ząbki czosnku starte na tarce
2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
2 łyżki jogurtu
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie:
1. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
2. Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
3. Podajemy posypane kolendrą