2021-07-20

Napoje

Najlepsze letnie koktajle World Class Cocktail Festival

 Najlepsze letnie koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival - PRZEPISY!

 
Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!
 
NOCNY PORTIER - LUBLIN
Koktajl Mango Kong
 
Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.
 
Składniki:
40 ml Captain Morgan White Rum
40 ml kordiału mango-limonka
8 listków bazyli.
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem.
Dekorujemy szczytem bazyli.
 
 


ZEST - RZESZÓW
Koktajl VIOLET
 
Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.
 
Składniki:
40ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)
20ml likieru kokosowego
20ml soku z limonki
10ml syropu violet (monin)
10ml syropu coco (monin)
Top up - wytrawne wino musujące lub gazowane
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.
 
INFUZ: Na 500ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.
 
 
 
 
LAS - WARSZAWA
Koktajl BURGUND 
 
Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!
 
Składniki na koktajl: 
40 ml Bulleit Bourbon
10 ml likieru fiołkowego
10 ml soku z limonki
50 ml syropu porzeczkowego 
Składniki na syrop porzeczkowy:
500 g czarnej porzeczki
200 g cukru
500 ml wody
10 g cukru fiołkowego
skórka z grapefruita 
 
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznania.
 
 
 
 
Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu
www.CocktailFestival.pl
 
Daty Festiwalu: 7 lipca - 1 sierpnia 2021 r.
Rezerwacje: https://cocktailfestival.pl
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar