2021-02-27

Dania mięsne

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają składników odżywczych, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie i mogą być doskonałym dodatkiem do dań. Jak wykorzystać je w kuchni, aby potrawy były nie tylko zdrowe, ale także smaczne?

 
Dawniej wierzono, że kiełki posiadają bogate właściwości lecznicze, obecnie są zdrowym urozmaiceniem naszej diety. Niemal każde nasiona warzyw mogą posłużyć jako kiełki: od fasoli czy rzodkiewki po soczewicę i pora. Kiełki to jeden z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, które warto uzupełnia – szczególnie po okresie zimowym. Są również źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści, a ich różnorodność pozwala na dobór takich, które najbardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Choć kiełki zyskują coraz większą popularność, nadal dodajemy je najczęściej do sałatek i kanapek, a przecież mogą znaleźć zastosowanie w innych daniach. Jak zatem je wykorzystać? Odpowiedź znajduje się w przepisach poniżej. 
 
 
1. Jajeczne muffiny
 
Składniki:
szynka (np. Biebrzówka od JBB) 
jajka
suszone pomidory
dowolne kiełki
pieprz i sól 
 
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki smarujemy oliwą i wykładamy plastrami szynki. Na szynkę układamy pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrajamy na wierzchu kiełkami.
 
 
 
 
2. Hot dogi z kiełkami
 
Składniki:
2 podłużne bułki pełnoziarniste 
2 parówki (np. Polanki od JBB)
liście sałaty rzymskiej
garść kiełków
2 ogórki kiszone
1/2 żółtej papryki
4 pomidorki koktajlowe
cebula dymka
 
Składniki na sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
 
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aby się przyrumieniły. Gotujemy parówki. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki przekrajamy na pół, a cebulkę siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nimi bułki. Następnie nakładamy na nie sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory. Na koniec dodajemy kiełki.
 
 
 
 
3. Tortilla z szynką
 
Składniki:
szynka (np. z beczki #JBB)
tortilla pełnoziarnista
serek puszysty
sałata
ulubione kiełki
czerwona papryka
 
Sposób przygotowania:
Tortillę smarujemy serkiem puszystym, następnie nakładamy na nią sałatę, plasterki szynki, pokrojoną paprykę oraz kiełki. Całość zwijamy w rulon i kroimy na grubsze paski. Gotowe! 
 
 
 
 
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga oraz http://przepisy.jbb.pl/

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar