2020-04-10

Sałatki i surówki

Śniadanie wielkanocne: co podać na świąteczny stół?

Śniadanie wielkanocne, tak jak malowanie pisanek czy święcenie pokarmów, stanowi nieodzowny element wiosennych świąt. To doskonała okazja do skosztowania wyśmienitych potraw przygotowywanych specjalnie na ten czas. Co zatem podać na świąteczny stół, by zadowolić podniebienia domowników? Spieszymy z pomocą i przedstawiamy przepisy na śniadaniowe menu.

 


Na świąteczny stół
Z Wielkanocą bez wątpienia kojarzą się jaja, kiełbasy czy pieczone mięsiwa. Można podawać je w tradycyjny sposób, na przykład: jajka z majonezem czy żurek z białą kiełbasą lub pokusić się o odrobinę szaleństwa i klasyczne, świąteczne składniki zaserwować w nieco odświeżonej odsłonie. Takimi nieoczywistymi, ale jakże łatwymi i szybkimi w przygotowaniu, pomysłami na wielkanocne śniadanie mogą być jaja faszerowane kiełbasą, sałatka z szynką czy biała kiełbasa w cieście.  Poniżej podpowiadamy, jak je przyrządzić.

1. Jaja faszerowane farszem z kiełbasy


Składniki:

6 jajek
2 łyżki majonezu
150g kiełbasy JBB
3 rzodkiewki
2 łyżki majonezu
2 ogórki konserwowe
kiełki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajko na twardo przekrój na pół i wydrąż żółtko. Ogórki, rzodkiewki i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Dodaj majonez i dopraw. Połówki jajek faszeruj farszem i ozdób kiełkami.

 




2. Sałatka z szynką


Składniki:


4 jajka
szynka JBB
kilka rzodkiewek
koper
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Jaja ugotuj na twardo. Pozostałe składniki pokrój w kostkę, dodaj majonez oraz jogurt. Dopraw i wymieszaj.

 



3. Kiełbasa biała w cieście


Składniki:


8 białych kiełbasek JBB
opakowanie ciasta francuskiego
cebule
majeranek
1 jajko
masło do podsmażenia
sól, pieprz
1 łyżka cukru
Składniki na sos:
150 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki chrzanu
sól i biały pieprz


Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar