Koktajle z owoców stanowią doskonały sposób na to, by przemycić dodatkową porcję witamin do jadłospisu swojego i swojej rodziny. Nie od dziś wiadomo, że owoce są źródłem wielu cennych składników odżywczych, a przez to powinno się po nie sięgać dość często. Niektórzy dietetycy przestrzegają przed fruktozą – naturalnym cukrem znajdującym się w owocach. Działa podobnie jak zwykły cukier, ale trzeba pamiętać, że wraz z nim dostarczamy organizmowi witamin i minerałów. Te osoby, które są na diecie, mogą sięgać po zdrowe koktajle przygotowane na bazie owoców z większą zawartością wody, a mniejszą cukru.
Koktajle owocowe i ich zalety
Trudno przecenić zdrowe koktajle. Niosą ze sobą mnóstwo korzyści i mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu właśnie za sprawą zawartości mieszanki ulubionych owoców. Poza tym koktajle owocowe pozwalają na stworzenie szybkiego, lekkiego posiłku. Mogą zastąpić śniadanie w domu lub w pracy czy w szkole. Sprawdzą się także jako forma deseru. Można je wykonywać w niewielkich ilościach, tylko dla siebie, albo w większych porcjach, dla całej rodziny czy dla gości. I choć istnieje mnóstwo książek czy stron w Internecie z mnóstwem przepisów na taką przekąskę, to jednak wciąż każdy z nich pozostawia spore pole manewru. Dzięki temu można modyfikować je w dowolny sposób, tworząc tym samym autorskie przepisy dopasowane idealnie do naszych własnych gustów, smaków i potrzeb.
Przykładowe przepisy na zdrowe koktajle
Warto sięgać zwłaszcza po świeże owoce, choć niekiedy sprawdzają się też te mrożone. Wartościowymi składnikami naszego koktajlu będą szczególnie te, na które trwa w danym momencie sezon. Ciekawym dodatkiem dostarczającym mnóstwa cennych substancji są też warzywa. Do przygotowania koktajlu warto wykorzystać specjalny mikser do koktajli w formie charakterystycznego dzbanka.
Pęczak i maliny
Połącz ze sobą 2 łyżki kaszy pęczak, 1 szklankę mleka roślinnego, 1 łyżeczkę rodzynek lub żurawiny, 1 jabłko i 2 garście malin. Pamiętaj o tym, by wcześniej kaszę z suszonymi owocami ugotować w szklance wody. Ten rodzaj kasz pomaga wzmocnić naczynia krwionośne, a przez to redukuje ryzyko wystąpienia żylaków, krwiaków czy niebezpiecznych zakrzepów.
Awokado, wiśnie i pestki słonecznika
Choć pestki słonecznika nie są może najczęściej wykorzystywanym elementem koktajli, warto po nie sięgnąć. 2 łyżki pestek namocz w ciepłej wodzie przez 2-3 godziny. Po tym czasie dodaj do nich pół awokado, 2 garście wydrylowanych wiśni (mogą być też jeżyny) oraz 2 krople olejku waniliowego. Całość zmiksuj. Pestki słonecznika zawierają fitosterole, czyli tzw. dobry cholesterol, a także mnóstwo witaminy E. Dzięki temu chronią układ krwionośny i wspierają pracę serca.
Agrest, czarna porzeczka i maliny
Taka mieszanka owoców prosto z krzaczków na działce pomoże wzmocnić naczynia krwionośnie, ale zawarty w agreście krzem dodatkowo przyczyni się do poprawy kondycji włosów i paznokci. Zmiksuj ze sobą 2 garście agrestu, 1 garść czarnych porzeczek, 1 garść malin oraz pół szklanki wody. Możesz dodać też odrobinę miodu, żeby przełamać kwaśny smak owoców.