2019-02-01

Dania mięsne

Chachochbili czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym

Gruzińska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju. Dzięki zastosowaniu niebanalnych składników jest unikalna i wyjątkowa. Jednym z najpopularniejszych gruzińskich dań, które słynie z bogactwa smaków jest Chachochbili, czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym. A to wszystko dzięki specjalnej mieszance ziół, które sprawiają, że jest niesamowicie aromatyczny. Jeśli chcesz poczuć namiastkę Gruzji w swoim domu wypróbuj nasz przepis!

Gruzińskie Chachochbili
Składniki:
 
- 1,5 kg kurczaka
- 2 cebule
- 1 papryka
- 5 świeżych pomidorów
- kolendra
- natka pietruszki
- koperek
- 5 listów bazylii
- 1 łyżeczka adżiki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka szafranu
- pieprz i sól do smaku
 
 
Sposób przygotowania:
 
Podziel kurczaka na mniejsze części i ściągnij z niego skórę. Smaż około 5 minut na czystej patelni. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalej całość szklanką wody i gotuj 25 minut. W między czasie dodaj pokrojoną paprykę szafran i adżikę. Po wyznaczonym czasie gotowania dodaj drobno pokrojone pomidory i duś kolejne 25 minut. Na sam koniec dodaj posiekane zioła, gotuj ok. 2 minuty i odstaw z ognia na 10 minut. Aby podkreślić smak dania podawaj z czerwonym winem Marani Gemieri. 
Smacznego!
 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar