2018-09-05

Przetwory

Domowe przetwory – czyli powrót do korzeni

Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Przecież w środku zimy najbardziej smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych w tym sezonie owoców. Smak dzieciństwa, który pamiętamy, warto urozmaicić bakaliami. Suszone owoce doskonale nadają się do domowych przetworów, dodając im wyjątkowy smak. Dlaczego więc nie spróbować w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami lub bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów. 

Wracamy do korzeni 
Homemade jest jednym z mikrotrendów, który na stałe wpisał się w nasz kulinarny świat. Według przeprowadzonych przez markę Bakalland badań1, ponad 50% z nas uważa, że najlepsze jest to co domowe i wykonane ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, domowe przetwory czy wypieki. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, a także często wracamy do smaków naszego dzieciństwa, dodając do nich odrobinę nowoczesności. Na portalach społecznościowych z dumą pokazujemy to, co udało nam się przygotować w domowym zaciszu. Dlaczego ten mikrotrend stał się tak popularny? To proste – dzięki temu, że gotujemy sami, dobrze wiemy, co znajduje się w składzie naszych dań, dbamy o ich jakość i smak, a przy okazji odkrywamy w sobie niezliczone kulinarne talenty. 
 
Jak podkreśla Zuzanna Skalska, analityk trendów, współtwórca Trendbooka Bakalland: 
 
Komfortem, a zarazem prawdziwą umiejętnością, jest dziś robienie własnych domowych przetworów (według tradycyjnych receptur z nutą nowoczesności) oraz przygotowywanie domowych wypieków. Powrót do korzeni to chyba najważniejsza rzecz, którą każdy z nas we współczesnym świecie powinien zrobić i zapamiętać. Według raportu ONZ w 2050 roku ponad 75% mieszkańców Ziemi będzie mieszkać w zurbanizowanych strefach – czyli megamiastach i już dziś wiadomo, że będziemy mieć problem z wyżywieniem wszystkich mieszkańców naszej planety. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie nowych trendów i nawyków żywieniowych. Jednym słowem rozpocznijmy czas powrotu do korzeni już dziś. 
 
Szukasz inspiracji? Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy. 
 
Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu  
 
Składniki (na 6 słoiczków): 
1 kg jabłek 
100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
1 łyżka cynamonu
Pół szklanki wody
3 łyżki brązowego cukru 
Sok z połowy cytryny 
 
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę. 
 
 
 
 
Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów 
 
Składniki (na 6 słoiczków): 
1 kg pomidorów 
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland 
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki) 
Sól i pieprz do smaku 
 
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie.  Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w koskę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. 
 
 
 
 
 
Chcesz dowiedzieć się więcej o trendach żywieniowych? Zapraszamy do lektury Trendbooka: https://bakalland.pl/ciekawostki/jedzenie-w-centrum-uwagi-trendbook/ 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar