2017-09-18

Dania mięsne

Sosy – dopełnienie smaku potraw

Każdego dnia w polskich kuchniach powstaje niezliczona ilość potraw. Często towarzyszą im sosy, które dopełniają smak poszczególnych składników. To w dużej mierze od nich zależy, czy całe danie przypadnie nam do gustu. Jednak samodzielne przygotowanie aksamitnego sosu wymaga umiejętności, które nie zawsze mamy, a często też czasu, którym nie zawsze dysponujemy. 

Sosy – smaczna historia
Sosy pojawiły się na stołach wieki temu. Jednym z podstawowych składników kuchni starożytnych Rzymian był rybny sos o wyrazistym zapachu, zwany garum. Wzmianki o nim pochodzą już z 200 r. n. e. Wszyscy znamy też np. sos beszamelowy – uważa się, że stworzony został na dworze Ludwika XIV przez markiza Louisa de Béchameil. W Polsce sosy zagościły na stołach w średniowieczu. Początkowo były zwykle kwaśne, przygotowane na bazie octu, ale potem, w efekcie kontaktów handlowych z krajami Orientu, zaczęto dodawać do nich przyprawy. Spowodowało to, że polskie sosy na tle innych wyróżniały się aromatycznością i...wyjątkową ostrością. 

Jasny czy ciemny? Wybierz i stwórz swoje ulubione danie
Wszystkich smakoszy – zarówno tych, którzy preferują smaki klasyczne, jak i tych nieustannie poszukujących nowych doznań – ucieszy fakt, że marka Łowicz wprowadziła na rynek dwa nowe produkty – Sosy Uniwersalne: Jasny i Ciemny. Takiej propozycji na rynku jeszcze nie było! Od teraz łatwo przygotujemy pyszny sos, nie tracąc cennego czasu. To produkty wysokiej jakości – nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu sodu. Wszyscy poszukujący inspiracji docenią też fakt, że każdy z sosów posiada 3 wersje etykiet z różnymi propozycjami smacznych potraw.
 
Kurczak z groszkiem w sosie z serem pleśniowym
 
Składniki
 
•             Jasny Sos Uniwersalny Łowicz
•             2 piersi z kurczaka
•             łyżka oleju rzepakowego
•             sól i pieprz
•             3/4 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
•             50 g sera pleśniowego i żółtego.
 
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem. Dodaj zielony groszek, słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz, oraz ser pleśniowy lub żółty. Duś przez chwilę, aż ser się rozpuści. Podawaj od razu.
 
 
 
Makaron nadziewany serkiem z pomidorami
 
Składniki
•             Jasny Sos Uniwersalny Łowicz 
•             200 g makaronu (np. muszle, cannelloni)
•             2 pomidory malinowe
•             200 g kremowego twarożku
•             sól i pieprz do smaku 
•             2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
•             2 łyżki posiekanej bazylii
•             2-3 łyżki parmezanu.
 
Makaron ugotuj al dente. Odsącz i przelej zimną wodą. Piekarnik nagrzej do 190° . Twarożek wymieszaj z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszaj i dopraw do smaku. Ugotowany makaron nadziej twarożkiem. Słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz wymieszaj z ziołami i przelej do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż makaron i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut.
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar