2016-10-03

Profilaktyka

Multilac® - odporność zaczyna się w jelitach

Tagi: zdrowie

Choć może się to wydać dziwne, za naszą odporność odpowiadają jelita, a dokładnie bakterie je zamieszkujące. Jesienią i zimą należy o nie dbać szczególnie – inaczej nasz osłabiony układ immunologiczny może nam sprawić dużo kłopotów. Dorosły człowiek choruje na  przeziębienie średnio od dwóch do pięciu razy w roku, a dziecko od sześciu do dwunastu razy. A w sezonie zwiększonej zachorowalności trudno uniknąć kontaktu z wirusami czy bakteriami.

 

 
Bakterie jelitowe a układ immunologiczny
Ciało człowieka składa się z około 1013 (10 000 000 000 000 tj. ok. 10 bilionów) komórek, lecz ilość bakterii flory jelitowej przekracza tę liczbę dziesięciokrotnie.1 Największą aktywność, liczebność i zróżnicowanie wykazuje mikroflora zamieszkująca jelito grube. Szacuje się, że występuje tam od 500 do 1000 gatunków należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów, które stanowią 80% suchej masy kału. To jeden z najgęstszych  i najbogatszych gatunkowo ekosystemów na Ziemi!
 
Tkanka limfatyczna znajdująca się w jelitach, tworząca tzw. GALT (ang. gut associated lymphoid tissue) jest największym skupiskiem limfocytów w organizmie. Bakterie jelitowe mają szerokie spektrum działania w organizmie. Hamują rozwój patogenów, gdyż wytwarzają substancje, które je niszczą lub osłabiają, przyspieszają syntezę i aktywność przeciwciał, utrudniają adhezję (czyli przyleganie) patogenów do nabłonka jelitowego oraz zużywają składniki pokarmowe, które są niezbędne do rozwoju tych patogenów, tym samym pozbawiając wrogów pożywienia.
 
Utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej jest szczególnie istotne w okresie zwiększonej podatności na infekcje, po antybiotykoterapii (antybiotyki zabijają wszystkie bakterie, również te potrzebne naszemu organizmowi) oraz w okresie zwiększonego narażenia na stres. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie w takich sytuacjach odpowiednich synbiotyków, takich jak Multilac® czy Multilac® Baby, które zawierają aż dziewięć szczepów dobroczynnych bakterii.
 
Dlaczego Multilac®?
MULTILAC® jest nowoczesnym SYNBIOTYKIEM, który zawiera aż 9 szczepów żywych kultur bakterii oraz składnik odżywczy – OLIGOFRUKTOZĘ. W preparacie MULTILAC® została zastosowana innowacyjna technologia enkapsulacji – MURE®, która chroni bakterie przed niskim pH soku żołądkowego, solami żółci oraz enzymami trawiennymi. Umożliwia to ich adaptację i przeżywalność w świetle jelita oraz zachowanie wysokiej aktywności biologicznej. Żywe szczepy bakterii sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego, a zawarty w MULTILAC® składnik odżywczy – OLIGOFRUKTOZA – stanowi źródło energii potrzebnej dla rozwoju bakterii zawartych w preparacie, umożliwiając ich szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym. 
 
Szczepy bakterii zawarte w MULTILAC® mają zdolność do rozkładania laktozy na cukry proste, co jest korzystne dla osób z niedoborem laktazy, nietolerujących mleka i jego przetworów. MULTILAC® nie zawiera mleka, kazeiny – jest bezpieczny dla osób z alergią na produkty z tej grupy. 
 
MULTILAC® to wygoda stosowania – tylko 1 kapsułka dziennie, najlepiej na noc. Preparat może być przechowywany w apteczce – nie wymaga przechowywania w lodówce.
 
MULTILAC® jest dostępny w aptekach, w cenie około 14 złotych za opakowanie zawierające 10 kapsułek.
 
Dlaczego MULTILAC® Baby?
MULTILAC® Baby to najnowszej generacji SYNBIOTYK, który zawiera składnik odżywczy – FRUKTOOLIGOSACHARYDY oraz aż 9 szczepów bakterii. W składzie MULTILAC® Baby znajduje się L. rhamnosus GG – jest to jeden z najlepiej udokumentowanych i znanych lekarzom szczepów bakteryjnych o potwierdzonej badaniami zdolności kolonizacji jelit. Prawidłowa i zrównoważona flora bakteryjna jest szczególnie ważna w przypadku niemowląt do 6-9 miesiąca życia, u których bariera jelitowa nie jest jeszcze wystarczająco szczelna, aby prawidłowo chronić przed patogenami, alergenami, a także innymi niekorzystnymi dla zdrowia dziecka czynnikami. 
 
MULTILAC® Baby to innowacyjność – w preparacie zastosowano technologię mikroenkapsulacji – Micro MURE®. Polega na pokryciu bakterii dwiema ochronnymi powłokami: białkową i polisacharydowo-hydrokoloidową. Podwójna ochrona zabezpiecza dobre bakterie przed niszczącym działaniem soku żołądkowego i enzymów trawiennych wydłużających ich przeżywalność. FRUKTOOLIGOSACHARYDY stanowią źródło energii dla bakterii zawartych w preparacie, umożliwiające szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym. MULTILAC® Baby nie zawiera mleka ani kazeiny – jest bezpieczny m.in. dla osób z alergią na produkty z tej grupy.
 
 
MULTILAC® Baby to wygoda dawkowania – tylko 1 saszetka dziennie. Preparat może być przechowywany w apteczce – nie wymaga przechowywania w lodówce. MULTILAC® Baby stosuje się już od 4 miesiąca życia.
 
Multilac® Baby jest dostępny w aptekach, w cenie około 14 złotych za opakowanie zawierające 10 saszetek. 
 
Multilac® i Multilac® Baby zostały docenione przez Państwową Akademię Nauk (PAN) o otrzymały tytuł INNOWACJI ROKU za technologię enkapsulacji MURE® i mikroenkapsulacji Micro MURE®.
 
 
Jakub Gołąb, Marek Jakóbisiak, Witold Lasek, Tomasz Stokłosa: Immunologia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007
2 Górska S. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Hig Med. Dosw. (online), 2009; 63: 653-667

Komentarze (1)

wera (2016-11-06 09:54:33)
warto
Taka profilaktyka przydaje się również w przypadku zaparć, dodatkowo wspomagałam się nim po kuracji dicopegiem, który doskonale sobie poradził z zaparciami jakie mi dokuczały od dawna
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar