2016-05-23

Dania mięsne

Jak zrobić i z czym podać placek po węgiersku?

Placek po węgiersku to placek ziemniaczany podawany z gulaszem. Mimo swojej nazwy wcale nie pochodzi z Węgier, a największą popularnością cieszy się od lat w Polsce. Jego przygotowanie jest proste, ale dość czasochłonne. Dlatego gulasz do placków najlepiej przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy.

 

Jak przygotować placek ziemniaczany do placka po węgiersku
 
Baza na placek po węgiersku to duży placek ziemniaczany z dodatkiem cebuli, jaj, i odrobiny mąki. Ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj rozdrobnioną cebulę, jajka, sól i pieprz do smaku. Jeśli ziemniaki puściły dużo soku, dodaj trochę mąki ziemniaczanej, żeby masa na placki miała gęstą, zwartą konsystencję. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni placki na całą jej powierzchnię.

Gulasz do placka po węgiersku
 
Gęsty, lekko pikantny gulasz idealnie komponuje się ze smakiem smażonego placka ziemniaczanego. Do jego przygotowania użyj mięsa wołowego (możesz je też zastąpić wieprzowym), papryki, cebuli, pieczarek, czosnku i koncentratu pomidorowego. Mięso pokrój w kostkę i przysmaż na patelni w towarzystwie cebuli i czosnku. Całość zalej koncentratem pomidorowym zmieszanym z wodą. Duś przez około 30 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażoną cebulę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Niepowtarzalnego smaku doda pokrojony w kostkę ogórek konserwowy. Gulasz dopraw świeżym majerankiem, mieloną ostrą i słodką papryką i kminkiem.

Placki po węgiersku bez mięsa
 
Wystarczy wprowadzić małe modyfikacje w przepisie na gulasz, a placek po węgiersku stanie się daniem jarskim. Z przepisu usuń mięso i zastąp je krajanką sojową. Możesz też po prostu dodać więcej aromatycznych warzyw, takich jak na przykład pieczarki, cukinia i czerwona fasola.

Jak i z czym podać placek po węgiersku
 
Usmażone placki wykładaj pojedynczo na talerze. Z jednej strony placka wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany, drugą stronę polej gulaszem. Śmietanę możesz posypać odrobiną świeżego koperku, szczypiorku lub pietruszki. Niektórzy dodatkowo posypują placki startym serem.
 
Jeśli udało ci się usmażyć bardzo duże placki, możesz podać je efektownie złożone na pół. Wystarczy że gulasz nałożysz na połowę placka, a następnie nakryjesz go drugą połową. Doskonałym dodatkiem do placka po węgiersku będzie też ogórek kiszony lub konserwowy podawany w całości.
 
Zobacz także: Krótki przewodnik po kuchniach Świata
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar