Andy Bates to ceniony, brytyjski ekspert sztuki kulinarnej. Andy specjalizuje się w kuchni “ulicznej”, czyli tzw. szybkim jedzeniu, jednakże w zdrowym wydaniu. W swoim autorskim programie „Andy Bates i uliczne przysmaki”, przemierza Wielką Brytanię, odwiedzając miejsca tętniące życiem, o bogatych tradycjach kulinarnych.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z przepisami Andy`ego.


Jajka szkockie z czerwonym tajskim curry
Składniki
Farsz:
4 duże jajka z wolnego wybiegu
240g mielonej wieprzowiny
30g czerwonej tajskiej pasty curry
3 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Panierka:
• 115g zwykłej mąki, doprawionej solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem
• 2 jajka z wolnego wybiegu, ubite
• 2 łyżki stołowe mleka
• 200g naturalnej bułki tartej
• 200g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
• Olej roślinny, do smażenia na głębokim tłuszczu
Jak przyrządzić Jajka szkockie z czerwonym tajskim curry
1. Weź jajka (w skorupkach) i włóż je na patelnię z wrzącą wodą. Smaż przez 6 minut. Odsącz i ostudź jajka pod zimną wodą, następnie delikatnie obierz i odstaw.
2. W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę z czerwoną tajską pastą curry i kolendrą, przypraw solą oraz białym pieprzem.
3. Podziel na cztery i rozpłaszcz każdy kawałek na folii spożywczej o powierzchni około 40 cm kwadratowych. Z mięsa zrób owale o długości około 18cm i szerokości około 14cm.
4. Osusz każde jajko papierem kuchennym i połóż na mięsnym owalu. Za pomocą folii owiń mięso dookoła każdego jajka. Upewnij się, że panierka dokładnie pokrywa każde jajko. Zdejmij folię i wstaw jajka do lodówki na 10 minut.
5. Przygotuj sobie stanowisko do dalszej pracy. Wsyp mąkę do miski. W drugiej misce ubij dwa jajka z mlekiem. Na dużym talerzu połącz orzeszki i bułkę tartą. Panieruj każde jajko najpierw wkładając je do mąki, następnie do jajka a na końcu do bułki tartej z orzeszkami.
6. Podgrzej olej do 190°C. Ostrożnie włóż każde jajko szkockie do gorącego oleju i smaż przez około 9 minut, aż nabierze złotego koloru, stanie się chrupkie a mięso dojdzie.
7. Wyjmij cedzakiem z oleju i odsącz na papierze kuchennym.
8. Pozwól odpocząć przez 5 minut przed podaniem. Podawaj z sałatką z trawy cytrynowej i słodkim sosem chili.
Świąteczne Trifle z Gruszką, Kardamonem i Czekoladą
Składniki
• 6-8 gruszek
• 14 rozgniecionych nasion kardamonu
• 100g cukru
• Butelka białego wina
• 600ml dobrej custard
• 300g śmietanki
• 200g serka
• Laska wanilii
• 50-100g cukru pudru
• 300g ciemnej czekolady
• 1 bochenek ciasta imbirowego (w stylu jamajskim)
1. Obierz i usuń pestki z gruszek, przekrój je na połowy. Na patelnię wlej wino, dodaj cukier, kardamon oraz gruszki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20-30 minut, aż gruszki staną się miękkie. Cedzakiem wyjmij gruszki i odstaw by się schłodziły. Zredukuj sos o 2/3 aż zgęstnieje, odcedź do słoika.
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie dodaj 150 ml bulionu z gruszek, wymieszaj aby stworzyć sos czekoladowy.
3. Przekrój pół ciasta na kostki grubości ½ cala i je zachowaj.
4. W misce, ubij śmietankę, serek, cukier puder oraz wanilię.
5. Teraz czas na trifle...
6. W pucharku ułóż warstwę z ciasta imbirowego, następnie polej 5 łyżkami stołowymi bulionu z gruszek, następnie ułóż połowę custard, potem połowę gruszek. Te polej sosem czekoladowym, następnie zrób warstwę z połowy mieszanki z serkiem. Powtórz ten proces (zostaw trochę sosu czekoladowego) i wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Polej resztą sosu czekoladowego i podawaj.
Pancetta na Wędzonej Kiełbasie, Ziemniaczki Boulangere z Niebieskim Serem z Karmelizowanym Jabłkiem
Składniki
• 1kg pancetty,
• 1 łyżka stołowa soli morskiej
• 1 łyżka stołowa nasion kopru włoskiego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• Do ziemniaczków
• 850g ziemniaków, obranych, cienko pokrojonych
• 1 duża cebula, obrana, posiekana
• 250g Wędzonej kiełbasy, pokrojonej na cienkie plasterki
• 250g kremowego, niebieskiego sera (np. Saga Blue) pokrojonego na kostkę 1-2 cm, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz, łyżka stołowa świeżego tymianku, 300 ml bulionu rosołowego, 200ml wysokiej jakości cydru
• Do jabłek
• 2 jabłka Bramley, obrane, gniazda usunięte, pokrojone na 8 plasterków, kostka masła, łyżka stołowa oleju roślinnego
Sposób przygotowania
1. Podgrzej piekarnik do 160C
2. Polej pancetta wrzącą wodą. Osusz mięso ręcznikiem kuchennym, następnie wmasuj w nie sól oraz ziarna kopru włoskiego.
3. Ziemniaki
4. W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie cebulę, kiełbasę, ser, tymianek oraz sól i pieprz.
5. Powtórz proces, kończąc warstwą ziemniaków i delikatnie polej bulionem i sokiem jabłkowym.
6. Przenieś danie na dolną półkę piekarnika. Włóż pancetta na ziemniaki i piecz przez 3 – 3 i pół godziny, lub do czasu gdy ziemniaki staną się miękkie i lekko brązowawe.
7. Aby nadać mięsu chrupkości, wyjmij z piekarnika ziemniaki i ustaw piekarnik na najwyższą temperaturę. Zdejmij skórkę z mięsa i połóż na tackę, grilluj przez 10-15 minut, aż mięso stanie się chrupkie.
8. Jabłka
9. Podgrzej masło i olej na patelni i smaż plastry jabłka aż się skarmelizują i zmiękną. Aby podać, porozrywaj mięso i wyłóż na ziemniaki.