Jesienna dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na wzmacnianie odporności organizmu. Jedną z podstawowych potraw, która powinna się znaleźć w jesiennym repertuarze, jest tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami. Do niedawna jeszcze królowała na polskich stołach jedynie od święta. Teraz jest kolebką staropolskiej kuchni Mazowsza. Już nasze babcie podawały ją w słodkich sosach, tworzonych na bazie suszonej śliwki i miodu. Jeśli już chodzi za Tobą ochota na karmelizowany smak chrupiącej kaczki, możesz podjąć się samodzielnego jej przygotowania lub wybrać degustację w rekomendowanej restauracji.
O niezwykłej jakości pieczonej kaczki zapewnia szef kuchni Sofa Restaurant & Bar - Sebastian Przychodzeń. Przez ponad dziewięć lat działalności, restauracja serwuje dania oparte na doskonałych składnikach i recepturze. Tak się składa, że wtorkowe popołudnia w Sofie, to tradycyjne polowanie na kaczkę. Co tydzień zapach unoszący się z kuchni przyciąga lokalnych smakoszy. Pieczona kaczka serwowana jest tu z karmelizowanymi jabłkami na autorskim sosie pomarańczowym. W daniu nie może zabraknąć żurawiny, która idealnie komponuje się z pieczonym drobiem i wyciąga z niego charakterystyczną słodycz. „By doskonale upiec kaczkę należy zwrócić uwagę na takie szczegóły jak równomierna temperatura mięsa przed włożeniem do piekarnika. Dobrze upieczona kaczka z jabłkami powinna przejść ich kwaskowatym aromatem i jednocześnie nie wolno doprowadzić do ich zbytniego rozpadu” – doradza szef kuchni. Słynnego dania kosztowali już znani aktorzy pobliskiego teatru muzycznego Roma. Co ciekawe, fale zadowolenia wywołała także wśród grupy hiszpańskich kibiców w czasie Euro2012.