
W ostrych smakach specjalizują się przede wszystkim kuchnie Ameryki Południowej iIndii. Ma to związek z występowaniem tam jednych z najostrzejszych papryczek, jakie zna ludzkie odniebienie. Swoją ostrość zawdzięczają one obecności kapsaicyny, organicznego związkuc hemicznego, który drażni kubki smakowe.
Na jego podstawie opracowano jednostkę ostrości Scoville'a (SHU - Scoville Hotness Unit). Skala ostrości wynosi od 0 do 16 milionów ednostek, przyczym zero oznancza brak kapsaicyny. Metoda określająca stopień ostrości opiera się na ocenie przez badanych ochotników, ile słodzonej wody należy dodać do alkoholowego ekstraktu z kapsaicyny, aby zneutralizować ostrość. Przykładowo ostrość chili oceniono na 5 000 SHU, gdy konieczne było rozcieńczenie w stosunku 1:5000, abyniemożnabyłostwierdzićostrości.
Przygotowywanym daniom warto nadać nutę ostrości, bo kapsaicyna nie tylko smakuje, ale posiada także właściwości lecznicze, przyspiesza przemianę materii, jest cennym źródłem witaminy C i co chyba najważniejsze, powoduje wydzielanie endorfiny – hormonu szczęścia.
Najostrzejszy efekt uzyskamy w bardzo prosty sposób za pomocą sosów TABASCO®.Sos TABASCO® original do dziś produkowany jest według starej, oryginalnej receptury na Avery Island w USA. W jego skład wchodzą wyłącznie trzy składniki: ostra, czerwona papryka TABASCO®, sól i naturalnie destylowany ocet. Zanim sos zostanie wysłany na sprzedaż przez trzy lata fermentuje się i dojrzewa w specjalnych dębowych beczkach.
Ponadto w zależności od rodzaju sosu, jest on wzbogacany o inne, pikantne dodatki np. papryczki habanero lub jalapeno. Najostrzejsze z nich – habanero posiadają nawet 325 000 SHU. To, co wyróżnia sosy TABASCO® to fakt, że w przeciwieństwie do innych ostrych sosów nie maskują smaku potraw, lecz wzbogacają go i dodatkowo podkreślają. Każdy z sosów z powodzeniem można dodawać do przystawek np. grzanek z serem, pizzy, potraw mięsnych, z grilla, zup oraz dań bazujących na roślinach strączkowych. Po sytej i ostrej kolacji, na zwieńczenie wieczoru, proponujemy podać równie ostre drinki - Krwawą Mary lub shota Wściekły Pies, oba oczywiście na bazie sosu TABASCO®.
Najostrzejsza plejada sosów to, względem ostrości, wywodzący się z gorącej Jamajki
sos TABASCO® Habanero, uniwersalny sos TABASCO® Original, odrobinę lżejszy w smaku, sos TABASCO® ChipotlePepper, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño oraz TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku.
Poniżej dwa sprawdzone przepisy – oczywiście szybkie i ostre:
Marynowany dorsz TABASCO®
4 porcje
Składniki:
4 x 170g filety z dorsza, wygarbowane
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki TABASCO® Green Jalapeño
1 starta skórka limonki
30g świeżej bułki tartej
1 łyżka świeżo startego parmezanu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Do sosu:
4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
1 mała cebula czerwona, drobno posiekana
12 oliwki Kalamata
1 łyżka cukru
Parę kropel soku z limonki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Włóż dorsza do naczynia. Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sos TABASCO® oraz skórkę z limonki i dopraw czarnym pieprzem. Następnie oblej dorsza przygotowaną marynatą, przykryj i zostaw w lodówce na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 200°C, wymieszaj składniki do sosu.
Ułóż filety z dorsza na blasze, posyp skórką i piecz przez 12-15 minut, aż danie będzie gotowe.
W między czasie, wymieszaj w misce pokrojone pomidory, czerwoną cebulę i oliwki. Dodaj cukier i sok z limonki. Dodaj do smaku sosu TABASCO®. Tuż przed podaniem posyp całość posiekaną, świeżą miętą.
Risotto z pomidorami malinowymi, kiełbasą Chorizo i sosem TABASCO®
2 porcje
Składniki:
250g pokrojonych pomidorów malinowych
1 łyżka sosu TABASCO® Original
110g pokrojonych pomidorów zwykłych
175g grubo pokrojonej kiełbasy Chorizo
1 duża cebula, drobno krojona
2 ząbki czosnku, posiekane
225g ryżu
750ml gorącego bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wymieszaj w jednej misce pomidory i sos TABASCO® i dopraw.
Rozgrzej patelnię i połóż na nią pokrojoną kiełbasę Chorizo i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i ryż i chwilę podgrzewaj.
Następnie dolej do przygotowanej mieszanki bulion, dopraw, przykryj i smaż na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie ok. ¾ bulionu podnieś pokrywkę i smaż przez ok. 10-12 minut.
Dodaj zamarynowane pomidory i bazylię do gotowego risotto i dopraw. Całość smaż jeszcze przez parę minut, tak aby smaki się wymieszały.
Smacznego!