2011-11-25

Zupy

Zupa w trzy minuty

Tagi: jedzenie
Jesienne popołudnie, za oknem ciemno, a Ty siedzisz w wannie z książką i nie przejmujesz się zupełnie niczym… i nagle telefon. To twoi znajomi pomyśleli, że fajnie by było spędzić ten wieczór razem. Na dodatek, mimochodem oświadczają, że ten przystojniak, którego ostatnio spotkałaś to brat jednej z koleżanek i zabierają go za sobą. Wybiegasz z łazienki, ślizgając się przy tym na mokrej posadzce i w pośpiechu jedną ręką robisz makijaż, a drugą naciągasz na siebie ubrania. Chwytasz za komórkę, gdy przychodzi sms od koleżanki:
„Wiesz, że zdobyć serce mężczyzny można przez żołądek- mój brat lubi prostą kuchnię, wymyśl coś na szybko”.


Co robisz? Wpadasz w panikę.
Spokojnie. Głęboki oddech. Otwórz lodówkę i wyciągnij z niej 3 rzeczy: pierś kurczaka, pieczarki i koncentrat pomidorowy.

Wolną ręką wstaw czajnik z wodą i zagotuj. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Gdy będzie już gorący wrzuć na niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Posól. Gdy woda się zagotuje wlej ją do garnka. Gotuj ją cały czas. Jeśli kurczak się już zarumienił dodaj go razem z tłuszczem do garnka z wodą. Teraz kolej na pieczarki. Pokrój je w plastry, a potem wrzuć na patelnię ze stopionym masłem. Dodaj sól i duś aż do odparowania wody. Gdy woda zniknie przełóż wszystko do wody z kurczakiem. Powoli gotując dodaj do smaku i koloru koncentratu pomidorowego. Gdybyś miała ochotę możesz zagęścić zupę śmietaną lub zasmażką. Jeśli masz czas i ochotę możesz pokroić inne warzywa (cebulę, paprykę, marchewkę), podsmażyć i dodać do zupy.

Proste?

Szybkie?

Efektowne i sycące.
Wystarczy zagotować, podać z dodatkiem natki pietruszki w roli ozdoby, a pieczywo posmarować masłem i zagryzać do parującej zupy.

Znajomi będą oczarowani, a Ty zyskasz więcej czasu na poprawienie swojego wyglądu, by oczarować nim przystojniaka.

Autor: Agnieszka Deja

Inne artykuły naszej stażystki:

6 minut 40 sekund dla własnej twórczości

Ulica na wystawie

Nowości od DecoMorreno

Serce rośnie widząc pomocne dłonie

Dla amatorów fotografii

Chora z niedopieszczenia




Komentarze (4)

moon400 (2012-01-26 10:46:14)
;-)
Super przepis, uwielbiam takie proste, szybkie i smacznie rozwiązania. Na pewno zupkę przetestuje.
kupiska (2012-01-22 19:22:06)
:)
ja akurat mięsa nie jadam,wiec pozostaje mi leczo pieczrkowe... mniam
NekropolisQueen (2011-11-26 12:00:09)
super!
Również jestem pod wrażeniem i mam ochotę przetestować ten przepis:)
sylvana (2011-11-25 20:23:31)
super,jestem pod wrażeniem :)
 
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar