Konkursy/

2010-09-18

Sałatki i surówki

Lapoński rarytas na polskich stołach Ser Lapland

Możliwość spróbowania potraw z różnych stron świata bywa często największym marzeniem niejednego wytrawnego smakosza. Szczególnie – tych z regionów odległych, rzadko odwiedzanych, a więc i mało znanych. Poszukiwaczy takich właśnie kulinarnych ciekawostek z pewnością ucieszy fakt, że na naszym rynku pojawił się Lapland – tradycyjny ser pochodzący z Laponii, oferowany nam dziś przez SML „Ostrołęka”.

LAPLAND znaczy Laponia
Lapland to nazwa krainy zajmującej najbardziej na północ wysunięte tereny Europy. Rozległy obszar Laponii to w większości nienaruszone przez człowieka, idealnie czyste, porośnięte lasami tereny, obfitujące w leśne owoce, takie jak moroszka, borówka arktyczna czy szakłak. Tam właśnie powstała oryginalna receptura i sposób wytwarzania sera uważanego dziś za jeden z największych delikatesów północy. Produkcja Sera Lapland odbywała się latem – świeże mleko podgrzewano, a następnie dodawano do niego kilka kropel reniny oraz odrobinę ziół. Powstałą mieszankę wyciskano na prasach, po czym podgrzewano do momentu, aż skórka lekko zbrązowiała. W tradycji swojej ojczyzny rarytas ten zajmuje miejsce wyjątkowe – obdarowywano  nim nowonarodzone dzieci, a w czasie sianokosów stanowił zapłatę dla robotników. Spożywano go głównie w roli deseru, z dodatkiem słodkiego dżemu z lokalnych owoców.

LAPLAND - wyjątkowy pod każdym względem
Ser LAPLAND to produkt wyjątkowy pod każdym względem. Delikatny, mleczny, lekko słodkawy smak z nutą korzennego aromatu sprawia, że idealnie nadaje się do różnego rodzaju potraw – poczynając od tych wytrawnych, a na deserach kończąc. Swój smak zawdzięcza mleku doskonałej jakości, pochodzącemu z najczystszych terenów Europy. Na tle znanych nam serów LAPLAND wyróżnia się również specyficzną konsystencją – przy zwartej strukturze miąższu jest zarazem wilgotny i sprężysty, świetnie dzięki temu nadając się zarówno do podawania na ciepło, jak i na zimno. Ser jest podczas produkcji poddawany lekkiemu grillowaniu, dzięki czemu zyskuje dodatkowy, oryginalny posmak.  

Oferowany przez SML „Ostrołęka” lapoński przysmak ma pierwotnie kształt ważącego około 1 kg okręgu o średnicy 30 cm i grubości około 1 cm. Sprzedawany jest w mniejszych porcjach, stanowiących ćwierć jego całości. Dostępny jest w dwóch wersjach, różniących się rodzajem dodanych do sera dżemów, znajdujących się wewnątrz pudełka w osobnych, niewielkich opakowaniach. LAPLAND w opakowaniu grafitowym wzbogacony jest dżemem z borówki arktycznej, natomiast w pomarańczowym – z moroszki, północnej maliny.

LAPLAND - inspiracja w kuchni
Sposobów degustacji sera LAPLAND jest mnóstwo. Tradycyjnie spożywa się go jako deser – należy go w tym celu podgrzać z odrobiną śmietany w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a następnie podać z dżemem. Można go również podawać na słodko ze świeżymi owocami.
Obok słodkiej wersji serwowania, Ser Lapland doskonale spisuje się również jako dodatek do dań wytrawnych – zarówno na zimno w sałatkach, jak i w różnego rodzaju daniach gorących. Można go używać z mięsem lub rybą, warzywami i makaronem, jego kawałkami można również w potrawach  zastąpić mięso.

LAPLAND tworzy również doskonałą parę z kawą. Ten oryginalny sposób serwowania polega na wrzuceniu kawałków sera do gorącego płynu – gdy lekko się rozpuści, kosztujemy go łyżeczką wprost z filiżanki.

LAPLAND
Producent: SML „Ostrołęka”.
Opakowanie: 250 g (ser) + 23 g (dżem).
Cena: około 9,80 PLN.


SML „Ostrołęka” poleca autorski przepis na Sałatkę z serem LAPLAND i kurczakiem
Składniki:
- 1 opakowanie sera LAPLAND (250 g),
- 1 główka sałaty strzępiastej,
- 2 pomidory,
- 1 ogórek,
- 200 g pieczonej piersi kurczaka w plastrach,
- 100 g brzoskwiń z puszki,
- pokruszony ser pleśniowy (do smaku).

Sposób przyrządzenia:
Ser LAPLAND pokroić w niedużą kostkę, podobnie postąpić z warzywami – ogórkiem i pomidorami. Sałatę porwać na strzępki, brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki włożyć do miski i zamieszać.

Sałatka najlepiej smakuje jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczywa. Można ją również podawać z dodatkiem sosu musztardowego.


Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar