Konkursy/

2009-12-13

Sałatki i surówki

Smak sylwestrowej imprezy

Komponując listę dań postaw na niezbyt wymyślne potrawy o sprawdzonym smaku. Pomoże to uniknąć kulinarnej katastrofy i rozczarowania gości. Nie porywaj się na skomplikowane w przygotowaniu dania, ponieważ będziesz musiała spędzić długie godziny w kuchni a przecież zdecydowanie lepiej ten czas przeznaczyć dla samej siebie. Pamiętaj aby unikać potraw przyprawionych lub zawierających nazbyt wonne dodatki. Czosnek i świeża cebula owszem podkreślają smak ale są raczej wrogiem bliskiej konwersacji.

Nieśmiertelny sos czosnkowy możesz zastąpić sosem curry a zamiast świeżego czosnku czy cebuli użyj warzyw marynowanych. Staraj się także wybierać potrawy na ciepło, które przygotujesz wcześniej a w czasie imprezy po prostu podgrzejesz. Z mięs wybierz raczej dania z kurczaka, który dość szybko „dochodzi” i nie wymaga stałego doglądania. Obowiązkowe w sylwestrowym zestawie są oczywiście chrupiące przekąski takie jak chipsy i paluszki, na deser można zaserwować lody posypane bakaliami. Z dań na ciepło niezastąpione są: barszcz z krokietem lub żurek z jajkiem. Świetnie sprawdzają się szaszłyki oraz pieczone udka z kurczaka. Na zimno doskonała będzie szybka w przygotowaniu ale za to bardzo widowiskowa i smaczna sałatka grecka. Możesz przyrządzić także galaretkę drobiową. Zamiast przygotowywać kanapki, ustaw na stole półmiski z wędlinami i serami, pieczywo oraz pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Koniecznie zaserwuj marynowane grzybki oraz warzywa. Staną się one dodatkiem zarówno do kanapek jak i dań na ciepło. Niezrównane w tej roli będą Pieczarki z chilli oraz Sałatka Coctailowa Łabimex. Pieczarki z chilli to łagodne marynowane grzybki w towarzystwie pikantnych papryczek chilli, cebuli i marchewki. Natomiast Sałatka Coctailowa to bajecznie kolorowa kompozycja łącząca w sobie sześć rodzajów warzyw – malutkie cebulki, kalafior, ogórki, paprykę czerwoną, minikolby kukurydzy oraz pokrojoną w ozdobne plasterki marchew . Wystarczy je wyłożyć do naczyń i gotowe. Ze względu na ozdobny wygląd tych marynowanych propozycji warto serwować je w przeźroczystych salaterkach. Sałatka i pieczarki z pewnością ozdobią sylwestrowy stół i dodadzą wyśmienitego smaku wszystkim sylwestrowym potrawom.

Wiesz jaki jest przepis na udana sylwestrową imprezę? Świetne jedzenie, świetna muzyka i świetne towarzystwo. Już wiesz jakie potrawy sprawdzą się na 100 % w sylwestrowa noc. Z pewnością wiesz także kogo zaprosić i jakie płyty przygotować, aby dopełniła się reszta przepisu na wyśmienitą sylwestrową zabawę.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar