Diky

2009-07-18

WARTO WIEDZIEĆ

Zdrowe gotowanie z Zepter

Nie każdy z nas jest świadomy tego, że w czasie gotowania żywności w wodzie, a potem odcedzania, razem z wylaną wodą tracimy witaminy, minerały i inne cenne składniki. Czy zatem na co dzień odżywiamy się bezwartościowymi, wypłukanymi artykułami spożywczymi?

Ludzie, którzy żyją w pośpiechu, chcą szybko przygotować coś zdrowego do jedzenia dla siebie i swojej rodziny. Zazwyczaj nie mogą spędzać w kuchni dużo czasu ponieważ mają ogromną ilość spraw do załatwienia. Dzięki produktom Zepter, w których zawarta jest filozofia prawidłowego odżywiania, każdy z nas może przygotowywać potrawy z zachowaniem witamin, składników mineralnych i naturalnego, głębokiego aromatu.

Zdrowe gotowanie to takie, w czasie którego nasza potrawa nie nabiera zbędnych kalorii np. poprzez wchłanianie tłuszczów dodawanych do smażenia czy duszenia. To także takie gotowanie, w czasie którego nasze potrawy nie tracą cennych witamin.

Największą zaletą naczyń Zepter jest możliwość przygotowywana potraw w zdrowy sposób. Akutermiczne dno pozwala na smażenie i duszenie mięsa bez używania tłuszczu. Potrawy nie przypalają się, nie wymagają solenia i zachowują swój naturalny smak. Naczynia te pozwalają także na gotowanie potraw bez wody, z zachowaniem wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Szybsze podgrzewanie to oszczędność energii o ok. 25%, a w konsekwencji ograniczenie kosztów.

Naczynia Zepter z wielowarstwowym dnem, wykonane ze stali chromowo-niklowej CrNi 18/10 najwyższej jakości, umożliwiają zdrowe przygotowywanie posiłków. Smak, zapach i wartości odżywcze produktów zostają zachowane w takim stanie, w jakim stworzyła je natura.

Wielowarstwowe dno magazynuje energię, by następnie szybko i równomiernie rozprowadzić ją w naczyniu. Woda znajdująca się w produktach pod wpływem tego ciepła zamienia się w parę wodą, która krążąc w zamkniętych naczyniu, podnosi się ku górze do pokrywki, by następnie schłodzona, opaść na dno, gdzie zostaje ponownie podgrzana tworząc nowy cykl. Dania gotują się więc w naturalnej parze zachowując pełen aromat przygotowywanych potraw.


Charakterystyczne cechy naczyń Zepter to:
• precyzyjny wskaźnik temperatury - pasuje on do pokrywek w naczyniach o każdej pojemności;
• trwałe i wygodne uchwyty, które nie nagrzewają się i nie parzą rąk;
•wielowarstwowe dno, dzięki któremu energia cieplna jest rozprowadzana równomiernie.

Dodatkowo Zepter został uhonorowany przez Instytut Żywności i Żywienia znakiem "Profilaktyka cholesterolowa" przyznawanym w ramach Narodowego Programu Ochrony Serca.



Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar