Konkursy/

2008-12-19

Sałatki i surówki

Sałatka na Boże Narodzenie

Ale to nie wszystko, bo chyba nikt nie może sobie nawet wyobrazić Świąt Bożego Narodzenia bez prezentów i... suto zastawionego stołu. Świąteczne menu rządzi się własnymi prawami i posiada charakterystyczny zestaw potraw, wśród których na wigilijnym stole obowiązują potrawy postne, królują ryby, pierogi, kapusta, słodka kutia barszczyk z uszkami i wiele, wiele innych. Kolejne świąteczne dni nie wymagają już postu, dlatego przy wspólnym stole świąteczni goście i domownicy mogą rozkoszować się wszelkimi potrawami mięsnymi. Poza daniami głównymi swoje zasłużone miejsce mają różnego rodzaju sałatki. Oprócz tradycyjnej, jarzynowej, najczęściej podawanej na polskich stołach, każda pani domu może przygotować sałatkę według własnego przepisu. Do ich przygotowania oprócz oczywistych, podstawowych składników takich jak jajka, zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler czy por, niezbędny będzie majonez Świdnicki. Z jego pomocą przyrządzimy pyszną, prostą i szybką w przygotowaniu świąteczną sałatkę z kurczakiem.

Składniki:
2 wędzone udka z kurczaka, 2 czerwone papryki, puszka czerwonej fasoli, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy, sól, pieprz oraz majonez Świdnicki

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, fasolę, groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać majonez Świdnicki, sól i pieprz do smaku. Sałatkę warto odstawić na 30 minut aby nabrała smaku.

Majonez Świdnicki nie zawiera żadnych chemicznych konserwantów a swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza staropolskiej recepturze i firmie M&J, dzięki której, od ponad 20 lat gości on na naszych stołach. Smaczny i zdrowy majonez Świdnicki doskonale podkreśli smak świątecznych sałatek, sosów i dipów, sprawdzi się także jako dodatek do ryb, owoców morza, wędlin i jaj.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar