2008-09-19

Desery

Świdnicka szarlotka na jesienne dni

Wrzesień to miesiąc dojrzewających jabłek. To właśnie we wrześniu są one najbardziej soczyste, mają najwspanialszy smak i aromat. Doskonałe są zarówno w naturalnej postaci, jako mus, kompot i oczywiście jako dodatek do ciast. Proponujemy przepis na pyszną Świdnicką szarlotkę, która posypana cukrem pudrem lub podana z bitą śmietaną przyniesie rozkosz podniebienia wszystkim smakoszom. Do jej przygotowania oprócz jabłek będą potrzebne przyprawy do pieczenia i bakalie Świdnicki.

Składniki:
• 1-1,5 kg jabłek antonówek
• 500 g mąki
• 250 g masła
• 4 żółtka
• 200 g cukru
• łyżka śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia Świdnicki
• cynamon Świdnicki
• rodzynki Świdnicki
• cukier waniliowy Świdnicki

Przygotowanie:
Obrać jabłka i zetrzeć na dużej tarce, podsmażyć w garnku z łyżką cukru, podlewając wodą. Dodać cynamon i rodzynki Świdnicki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia Świdnicki, przesiekać z nią masło, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy Świdnicki, śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać bułką tartą, wyłożyć na niej jedną część ciasta i przełożyć masą z jabłek. Przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.

Przyprawy do ciast i bakalie Świdnicki doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków i deserów, aromatyczny cynamon Świdnicki nadaje im charakterystycznego smaku a słodkie rodzynki dodatkowo je wzbogacają. Do spulchnienia ciasta można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Świdnicki a dla pięknego aromatu, zamiast trudnodostępnych i drogich lasek wanilii wystarczy użyć cukru waniliowego Świdnicki.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar