Diky

2021-04-03

Desery

Wielkanocna babka cytrynowa bez glutenu

Tradycyjna babka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. W okresie Świąt Wielkanocnych to obowiązkowa pozycja na każdym stole.

 

Bezglutenowa babka wielkanocna Ocelio

 


Cytrynowa babka wielkanocna
 
Składniki:
1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast (500g) np. marki Ocelio
150 g masła lub bezglutenowej margaryny
4 jajka
5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
3 łyżki cukru
1 cytryna
cukier puder
olej
bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka
 
 
Wykonanie:
1. Do mieszanki dodać rozpuszczone masło lub margarynę, cukier, jajka i mleko. 
2. Do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
3. Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami. 
4. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 170 st.
5. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawi
6.  do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar