Diky

2021-01-09

Dania mięsne

Ferie w domu? Wspólne gotowanie umili Wam czas!

Ferie zimowe w pełni. Uziemiona w domu zastanawiasz się, jak produktywnie spędzić przerwę zimową z pociechami? Warto wykorzystać ten czas i przeznaczyć go na wspólne, rodzinne aktywności. Jakie? Na przykład wspólne gotowanie. Jeśli nie masz pomysłu na to, co przygotować, sprawdź oryginalne i proste przepisy na pyszne dania w stylu #nowastingfood od czeskiej blogerki Markety. Unikalne doznania kulinarne i pyszna zabawa gwarantowana! Do dzieła!

 
Przepisy przygotowała Markéta v troub
 
 
 
 
 
PLACKI WARZYWNE Z SEREM
 
1 paczka frytek McCain Crispers
1 cukinia
2 marchewki
150 g żółtego sera cheddar
2 jajka
garść tartej bułki
sól i pieprz
posiekane zioła
kwaśna śmietana 
roszponka 
pęczek rzodkiewek
 
Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, posolić i odczekać 20 minut. Następnie odcisnąć cukinię i wylać cały uzyskany sok. Dodać grubo starte marchewki, ser pokrojony w kostkę, jajka, posiekane zioła, pieprz i tartą bułkę. Formować cienkie placki i smażyć na patelni z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. W międzyczasie przygotować frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki serwujemy z sałatką z roszponki i rzodkiewek oraz z prostym dipem, przygotowanym z kwaśnej śmietany, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu. 
 
 
 
 
 
 

KULKI MIĘSNE Z POMIDOROWYM DIPEM
 
1 paczka frytek McCain Crispers
600 g mielonego mięsa wieprzowego 
1 jajko
1 mała cebula
posiekane zioła
garść bułki tartej
sól i pieprz
4 pomidory (świeże albo z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego 
garść świeżych ziół
sól, pieprz
1 papryczka chili 
 
Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.
 
Smacznego! :)
 
Więcej informacji o firmie McCain można znaleźć na stronie www.Mccain.pl
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar