Diky

2020-12-29

Dania mięsne

Jakie przekąski przygotować na Sylwestra? Wypróbuj 3 nasze przepisy

Aby zabawa sylwestrowa była udana wystarczy stworzyć odpowiednią playlistę, piękne dekoracje, zaplanować rozrywkę i… przygotować smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby były pyszne i efektowne. W naszym menu znajdziesz oryginalne żaglówki z salami, kanapeczki w stylu finger food oraz klasyczny, ale sprawdzony talerz wędlin.

Sylwestrowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby było w czym wybierać. Świetnie sprawdzą się przekąski na zimno, które wystarczy postawić na stole i nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Najlepiej zorganizować poczęstunek w formie szwedzkiego stołu. To rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera przekąski, na które ma ochotę. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się mięsne przegryzki – są sycące i dodają energii.
 
– Zamiast klasycznych koreczków warto przygotować efektowne żaglówki z salami, serem pleśniowym i oliwkami. Wyróżnią się oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także mini kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną ZM Pekpol. A jeśli mamy naprawdę niewiele czasu na przyrządzenie przekąsek, możemy zaserwować klasyczny talerz z różnymi rodzajami wędlin – jest łatwy i szybki w przygotowaniu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
 
Oto nasze propozycje:
 
 
ŻAGLÓWKI Z... SALAMI!
 
Składniki:
salami mix w plastrach ZM Pekpol 
bagietka
czarne oliwki
ser pleśniowy
serek do smarowania
 
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami - tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki. 
 
 
 
ŻAGLÓWKI Z... SALAMI! fot. ZM Pekpol
 

KOKTAJLOWY PÓŁMISEK WĘDLIN Z DODATKAMI
 
Składniki: 
- salami mix w plastrach ZM Pekpol
- polędwica sopocka ZM Pekpol 
- boczek w plastrach ZM Pekpol  
- jajka gotowane na twardo
- gruszki
-brzoskwinie
- suszone śliwki 
- ser pleśniowy
- oliwki
- papryczki chili
 
Przygotowanie: 
Stworzyć kompozycję wędlin z dodatkami. Ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki brzoskwiń i suszone śliwki zawinąć w plastry salami, polędwicy, boczku i szynki (wcześniej np. boczek można podsmażyć na patelni do zarumienienia i podać na ciepło). Całość wyłożyć na półmisek i dodać według uznania inne dodatki takie jak ser pleśniowy, oliwki i papryczki chili.
 
 
 
Talerz wędlin fot. ZM Pekpol
 
 
KANAPECZKI W STYLU FINGER FOOD Z PASTĄ WARZYWNO-MIĘSNĄ I KOLOROWYMI DODATKAMI
 
Składniki:
1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
4 kromki ulubionego pieczywa
olej rzepakowy tłoczony na zimno
1 ząbek czosnku
ulubione dodatki do kanapek
oliwki
rukola
marynowana papryka peperoni
jajko
papryka
pomidory
ser
bazylia
szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
sałata
 
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.
 
 
 
Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną fot. ZM Pekpol
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar