Diky

2020-12-24

Sałatki i surówki

Świąteczna, kolorowa sałatka z szynką, gruszką, roszpunką

 Świąteczna, kolorowa sałatka z szynką, gruszką, roszpunką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem

Na świątecznym stole goszczą przede wszystkim tradycyjne potrawy jak czerwony barszcz z uszkami, karp i pierogi z grzybami i kapustą. Ale nie powinno zabraknąć też sałatek, które są świetną alternatywą dla dość ciężkostrawnego, świątecznego jedzenia. Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczna sałatka jarzynowa, wypróbuj nasz przepis!
 
Popularne świąteczne sałatki zwykle nie należą do niskokalorycznych, dlatego warto postawić także na te lżejsze i delikatniejsze – bardziej w wersji fit. Kolorowa sałatka z szynką, gruszką i roszpunką oraz dodatkiem orzechów włoskich i marynowanego buraka, na pewno znajdzie swoich zwolenników i to nie tylko wśród osób dbających o linię. Świetnie sprawdzi się jako przekąska między głównymi posiłkami oraz jako dodatek do świątecznych dań. – Aby sałatka miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. z linii Kurpiowskie Specjały, która nie zawiera glutenu, glutaminianu sodu, fosforanów dodanych i sztucznych przeciwutleniaczy. Szynka jest wyjątkowo soczysta i krucha, a jej walory smakowe sprostają nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Sprawdzi się również jako samodzielny przysmak na talerzu wędlin – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
 
 
 
 
Sałatka z szynką Kurpiowskie Specjały fot. ZMPekpol
 
 
 
 

Sałatka z szynką, gruszką, roszpunką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem, podawana z podpłomykami 
 
 
Składniki:
4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
1 słoiczek marynowanych buraków
1 gruszka
1 figa
garść orzechów włoskich
garść roszpunki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
olej z rzepaku tłoczony na zimno
sól i pieprz
300 g mąki
300 g jogurtu
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
 
Przygotowanie: 
Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.
Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.
 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar