2020-09-16

Desery

Mus czekoladowy – przepis i propozycje wykorzystania

Puszysty, delikatny, a przede wszystkim NAPRAWDĘ czekoladowy mus to deser, do którego skosztowania nie trzeba zachęcać nikogo. Wbrew pozorom, jest dość łatwy do wykonania i może być wykorzystany jako dodatek do wielu deserów lub ich koronny element. Zobacz, jak go wyczarować!

 

 

 

 

Jak wykonać mus czekoladowy?

Najlepiej sięgnąć po sprawdzony, a zarazem prosty przepis. Znajdziesz go np. na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/. Wystarczą jajka, dobra czekolada, cukier oraz masło. Z tych czterech składników powstanie delikatna i puszysta masa o wyrafinowanym smaku. Pamiętaj tylko, aby zadbać o delikatne rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej oraz powolne i staranne dodawanie żółtek i cukru pudru. Białka wmieszaj na samym końcu, bardzo delikatnie – aby nie utracić puszystości, która nada musowi perfekcyjnej konsystencji. Deser jest gotowy do podania zaraz po przyrządzeniu!

Jak wykorzystać mus czekoladowy?

Mus czekoladowy może być doskonałym pomysłem na deser w wersji solo. Wystarczy przełożyć go do eleganckich pucharków i udekorować – np. wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami czy kleksem z bitej śmietany oraz listkiem mięty.

Jeśli chcesz, możesz go też wykorzystać jako element deseru. Przygotuj na przykład ciastko z musem czekoladowym! Jak? Wystarczy, że przełożysz słodką masą spód biszkoptowy, a całość ozdobisz bitą śmietaną.

Możesz też wykorzystać kupione w sklepie herbatniki zbożowe, na które przy pomocy rękawa cukierniczego nałożysz pyszną masę. Alternatywnie możesz je upiec samodzielnie – pomyśl np. o kruchych ciasteczkach z kawałkami czekolady, które przełożysz musem. Brzmi ciekawie?

Mus może trafić również na już upieczoną tartę na słodko, która została wypełniona np. masą serową. Nałóż go rękawem cukierniczym, aby uzyskać elegancki wzór, który sprawi, że deser będzie wyglądać smakowicie, a całość ozdób bakaliami lub dekoracjami cukierniczymi!

Pamiętaj: bez względu na to, czy przygotowujesz ciasteczka z musem czekoladowym, czy inną wariację deseru, możesz poeksperymentować z samą masą czekoladową. Ciekawym pomysłem jest dodanie do podstawowych składników chilli, imbiru, kawy czy kardamonu. Spróbuj!

 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar