2020-08-10

Dania mięsne

Wakacyjne grillowanie – co wrzucić na ruszt?

Sezon grillowy w pełni, a wakacyjna aura tylko sprzyja ucztowaniu pod chmurką. Oprócz tradycyjnych przysmaków takich jak smakowite kiełbasy czy aromatyczne karkówki, warto urozmaicić grillowe menu. Na jakie dania postawić, by zaskoczyć gości podczas letniego przyjęcia w ogrodzie? Podpowiadamy!

Grillowe menu w innym wyadniu
Zwykle każdy grill wygląda podobnie – na ruszcie obok kiełbasy czy skrzydełek z kurczaka, głównie pieczemy chleb i warzywa. Jak się okazuje, bardzo rzadko eksperymentujemy z przysmakami z rusztu. To błąd, ponieważ istnieje wiele ciekawych i nieskomplikowanych propozycji, którymi możemy urozmaicić biesiadowanie z grillem w roli głównej. Jeśli nie masz pomysłu na zastąpienie tradycyjnych dań, postaw na pieczoną kaszankę z ziemniakami i tymiankiem oraz na szaszłyki z białej kiełbasy i ananasa w cytrynowej marynacie.
 
Zastanawiasz się jak je przyrządzić? Sprawdź nasze proste i szybkie przepisy.
 
Kaszanka z ziemniakami 
 
Składniki:
kilka ziemniaków
kaszanka grillowa JBB
2 cebule 
4 ząbki czosnku
świeży tymianek
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki czerwonej papryki i majeranku
sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj i pokrój w większe kawałki. Polej oliwą i dopraw przyprawami. Kaszankę ułóż na ziemniaki. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku przekrojone na pół. Zapiekaj 190 stopni przez około 40 minut. 
 
 
 
 
Szaszłyki z białą kiełbasą i ananasem 
 
Składniki:
biała kiełbasa rusztowa #JBB 
ananas 
Składniki na marynatę: 
2 łyżki soku z cytryny 
3 łyżki miodu 
pół łyżeczki przyprawy do grilla 
sól, pieprz 
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Marynuj kiełbasę, a następnie pokrój ją na małe kawałki. Nakłuwaj na szpikulce kiełbasę na zmianę z ananasem. Grilluj.
 
Smacznego! ??
 
 

Komentarze (1)

Eliza (2020-08-18 12:20:18)
Mięsko i warzywa
Ja z rusztu uwielbiam przede wszystkim mięsko bez żadnych dodatków, no i warzywa. Kupuję sezonowaną wołowinę w sklepie Kiszeczka, bo mają tam naturalne produkty, no i warzywa na bazarze, później na grill. Wszystko zdrowe i pyszne!
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar