2020-08-06

Desery

Wedlowskie pszczoły przykładem odpowiedzialności

Obecność pszczół w ekosystemie jest nieoceniona dla środowiska naturalnego i ludzi. Poza bogatym w wartości odżywcze miodem, efektem ich pracy jest kondycja oraz obraz świata flory i fauny, jaki znamy. Chęć zwiększenia populacji tych zapylających owadów, stała się impulsem do założenia miejskiej pasieki na dachu fabryki Wedla w Warszawie. Projekt realizowany we współpracy z praskim Stowarzyszeniem Serduszko dla Dzieci jest przejawem odpowiedzialnego podejścia firmy do otoczenia oraz działania z ramach strategii CSR „z przyjemnością dla przyszłości” – zarówno ludzi jak i środowiska.  

 

Wedel Wedlowskie pszczoły przykładem odpowiedzialności

 

Pszczoły, które uczą
Pierwsze ule oraz zamieszkujące je pszczele rodziny, pojawiły się na dachu wedlowskiej fabryki w 2017 roku w ramach warszawskiego projektu „Wsparcie w starcie”, realizowanego we współpracy Wedla ze Stowarzyszeniem Serduszko dla Dzieci związanym z firmą od 19 lat. Organizacja pasiek oraz opieka nad ulami, obok działalności eventowo-gastronomicznej, jest kolejnym projektem przedsiębiorstwa młodzieżowego StartLab – start-upu prowadzonego przez grupę młodych ludzi na drodze do zdobywania doświadczenia zawodowego. Samodzielnie prowadząc działalność, podopieczni Stowarzyszenia Serduszko dla Dzieci w wieku 15-26 lat, uczą się podstaw przedsiębiorczości oraz wypracowują odpowiedzialną postawę wobec podejmowanych działań. Mają też szansę obcować z naturą, uwrażliwiać się na kwestie dotyczące ochrony środowiska i bioróżnorodności.
 
Dziesięcioma ulami na dachu fabryki Wedla w Warszawie kompleksowo zajmują się nasi podopieczni u progu dorosłości i młodzi dorośli z dzielnic Praga-Północ, Praga-Południe oraz Targówka. Są odpowiedzialni za opiekę nad pszczołami, cykliczne przeglądy i naprawy w pasiecie oraz procesy pozyskiwania finalnego produktu tj. wirowanie i zlewanie miodu w pracowni pasiecznej na Folwarku Wawer, który powstaje także przy wsparciu Wedla. Cieszy mnie to, że nasza wieloletnia współpraca pozwala na podejmowanie kolejnych inicjatyw i poszerzanie tych już istniejących – mówi Aleksandra Smolińska ze Stowarzyszenia Serduszko dla Dzieci.
 
Miód od wedlowskich pszczół można kupić w prowadzonym przez Stowarzyszenie miejscu edukacji ekologicznej – Folwarku Wawer. Dodatkowo, pracownicy Wedla mają szansę zakupić go także podczas firmowych akcji wewnętrznych np. warsztatów edukacyjnych poświęconych promowaniu postaw prośrodowiskowych (m.in. z okazji Dnia Pszczół) czy w ramach świątecznego jarmarku. Środki pozyskane ze sprzedaży „Miodu z Serduszka” przeznaczane są na wsparcie młodych ludzi w ich dążeniu do samodzielności.
 
Odpowiedzialność za ludzi i środowisko
Pasieka na fabrycznym dachu jest przejawem podejścia Wedla do otoczenia, 
w którym firma prowadzi swoją działalność, w myśl jednej z wartości organizacji tj. „Biorę odpowiedzialność”. W odniesieniu do ludzi polega ona na wspólnych działaniach z lokalnymi organizacjami pozarządowymi i instytucjami oraz inicjatywach kierowanych do pracowników. Mogą oni nie tylko wspierać podopiecznych w realizacji ich celów statutowych, lecz także włączyć się aktywnie w prace wolontariackie m.in. na Folwarku Wawer. To również troska o bioróżnorodność, tak ważną dla przyszłych pokoleń.
 
Chęć czynnej pomocy na Folwarku Wawer jest przykładem rosnącej świadomości ekologicznej naszej załogi i dowodem na słuszność kierunku, jaki obraliśmy w przyjętej niedawno strategii CSR na lata 2020-2027. Prowadzone dotychczas warsztaty oraz akcje prośrodowiskowe zostały teraz ustrukturyzowane i przejawiają się w codziennych działaniach firmy. Dodatkowo, wsparcie lokalnych inicjatyw jest częścią filaru „Ludzie” realizowanego w ramach naszej strategii społecznej odpowiedzialności. Współpraca ze Stowarzyszeniem łączy w sobie podejście do ludzi oraz środowiska i sprawia, że nasz projekt jest podwójnie pożyteczny – mówi Aleksandra Kusz vel Sobczuk, Kierownik Komunikacji Korporacyjnej firmy Wedel. 
 
Pasją do pszczelarstwa zafascynowani są pracownicy Wedla, podziela ją także m.in. Wojciech Turos –z wedlowskiej Pracowni Rarytasów, który prowadzi własną pasiekę i chętnie dzieli się ciekawostkami. Okazuje się, że kluczowe dla utrzymania bioróżnorodności pszczoły doskonale czują się w miastach. Ulokowanie uli na dachu fabryki Wedla, w niedalekim sąsiedztwie Parku Skaryszewskiego (którego część rewitalizowana jest w ramach projektu Ogrody Polsko-Niemieckie, wspierane przez Wedla w formie mecenatu) wraz z Jeziorkiem Kamionkowskim, sprawia, że zasiedla je ponad pół miliona pszczelich osobników. Każdego roku zbierane jest średnio 200 kg miodu pełnego unikalnych aromatów z okolicznych kwiatów i drzew m.in. akacji, klonów czy lip.
W związku z tegoroczną sytuacją epidemiczną, w czasie nałożonych ograniczeń pasieką wyjątkowo opiekowali się wyłącznie pracownicy Stowarzyszenia. Podopieczni, nie mogąc doczekać się powrotu to normalności, biorą aktualnie udział w warsztatach – przygotowują się do sierpniowych miodobrań oraz prac w kolejnych miesiącach.
 
 
 
Brownie na bazie czekolady mlecznej z miodem
 
Składniki:
1 kostka masła - 200g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel - 300g
3 jaja - 150g
10 łyżek stołowych miodu - 160g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku) 
1 łyżka stołowa mąki pszennej - 15g + niewielka ilość do oprószenia formy
2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel - 20g  + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)
 
Czas przygotowania: 20 minut 
Czas pieczenia: 35 minut 
Liczba porcji: dla 6-8 osób
 
Przygotowanie:
1. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladą mleczną, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
3. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
4. 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
5. Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą mleczną. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
6. Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 35 minut.
8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao.
 
Smacznego!   
 
 
 
 

Brownie na bazie czekolady gorzkiej i miodu 
 
Składniki:
1 kostka masła - 200g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
2 tabliczki czekolady gorzkiej 64% E.Wedel - 200g
3 jaja - 150g
10 łyżek stołowych miodu - 160g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku) 
1 łyżka stołowa mąki pszennej - 15g + niewielka ilość do oprószenia formy
2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel - 20g  + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)
 
Czas przygotowania: 20 minut 
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: dla 6-8 osób
 
Przygotowanie:
1. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladą gorzką, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
3. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
4. 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
5. Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą gorzką. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
6. Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 25 minut.
8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao.
 
Smacznego! 
 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar