2020-07-23

Dania dla jarosza

3 pomysły na arbuza z grilla

Lato kojarzy nam się z przyjęciami oraz grillowaniem w ogrodzie. Na ruszcie często goszczą kiełbaski, papryka, pieczarki oraz inne warzywa. Jednak doskonałym pomysłem jest również… grillowany arbuz!

Arbuz to idealny owoc na letnie upały. Ze względu na to, że w 90% składa się z wody, świetnie zaspokaja pragnienie. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdź nasze 3 pomysły na arbuza z grilla.
 
 
 
 
 
 
1. Marynowany arbuz z grilla
 
Składniki:
½ arbuza
100 ml octu balsamicznego 
50 ml sosu sojowego
3 łyżki cukru trzcinowego
pieprz
Przygotowanie:
Ocet wymieszaj z sosem sojowym. Do tak powstałej marynaty włóż arbuza pokrojonego na grube plastry. Pozostaw go tam na ok. 2 godziny,  następnie posyp cukrem i pieprzem. Grilluj przez ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj jako dodatek do mięs lub sałatek. 
 
2. Szaszłyki z arbuzem
 
Składniki:
½ arbuza 
150g sera feta 
1 mały słoik czarnych oliwek 
2 duże czerwone cebule
Przygotowanie:
Arbuza i ser feta pokrój w kostkę, a cebulę na duże kawałki. Nadziewaj naprzemiennie składniki na patyczki. Grilluj przez około 7 minut.

3. Pizza arbuzowa na słodko
 
Składniki:
1 cały arbuz
400g jogurtu greckiego
1 łyżka wiórków kokosowych
250g borówek
250g malin
80g migdałów
Świeże listki mięty
 
Przygotowanie:
Arbuza pokrój na okrągłe plastry – będzie stanowił spód do pizzy. Połóż go na grillu na ok. 2 minuty z każdej strony. Gdy arbuz już ostygnie, pokrój go na trójkąty, przypominające kawałki pizzy Następnie na każdy z nich wyłóż łyżkę jogurtu greckiego oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Na koniec posyp odrobiną wiórek kokosowych.
 
Jeśli nie wykorzystasz całego arbuza – nie przejmuj się! Możesz zrobić z niego pyszną lemoniadę arbuzową. 200g miąższu zblenduj z odrobiną soku z limonki oraz cukru. Dodaj 100 ml wody gazowanej. Natomiast jeśli chcesz przygotować arbuzowego drinka, w przepisie na lemoniadę, wodę zamień na 100 ml różowego półsłodkiego wina musującego Marani. 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar