2020-06-14

Desery

Lato rozkosznie truskawkowe

Niedawno mieliśmy okazję obserwować na niebie truskawkową pełnię Księżyca, co oznacza, że sezon na truskawki rozpoczął się na dobre. Chociaż te letnie owoce kojarzą się nam przede wszystkim ze smakowitymi deserami, posiadają wiele właściwości, które skutecznie zwalczają infekcje i poprawiają pracę układu pokarmowego.Krótki sezon na truskawki trwa w najlepsze. Chociaż susza przyczyniła się do dość wysokich cen owoców, warto wykorzystać najbliższe tygodnie i zadbać o to, by truskawki zagościły w naszych kuchniach. Skąd pochodzą te czerwone owoce, które podbiły serca i kubki smakowe ludzi na całym świecie?

 

 

 

Od poziomek do truskawek

Za ich powstanie odpowiedzialny jest najprawdopodobniej francuski botanik, który w XVII wieku skrzyżował ze sobą dwie odmiany poziomek (wirginijską oraz chilijską). Ze względu na wysoką cenę truskawki początkowo jadano przede wszystkim na dworach królewskich i w bogatych domach arystokracji. W miarę upływu czasu i kolejnych dekad przestały być jednak towarem luksusowym i  zyskały na powszechnej popularności. Dziś trudno już wyobrazić sobie lato bez tych drobnych, słodkich owoców.

Desery rozkosznie truskawkowe

Koktajle, ciasta, konfitury, kompoty, torty, lody – czerwone owoce lata sprawdzą się niemal w każdym deserze. Propozycji wykorzystania truskawek w kuchni jest mnóstwo, warto więc pokusić się o niesztampowe i ciekawe podejście do jednego z najbardziej wyczekiwanych letnich owoców. Pyszne drożdżówki z kruszonką i truskawkami będą świetną propozycją na dobry początek słonecznego dnia. Inną smakowitą, poranną propozycją może być smoothie na bazie jogurtu i truskawek z nasionami chia. Z kolei truskawki serwowane z musem z białej czekolady świetnie sprawdzą się jako pożywny i zdrowy deser. Te i wiele więcej przepisów znajduje się na  Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix® . Wystarczy znaleźć inspirację dla siebie, a następnie wypróbować wybraną recepturę i przygotować przepyszny truskawkowy deser.


Właściwości zdrowotne truskawek
 
Te drobne, czerwone owoce to jednak dużo więcej niż przepyszne desery o naturalnie słodkim smaku. Dzięki swoim właściwościom, truskawki korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz układ moczowy. Co więcej, przyczyniają się do leczenia bólu gardła oraz chrypki. Truskawki zawierają wiele witamin (przede wszystkim witaminę C), dlatego bardzo często polecane są osobom cierpiącym na anemię oraz niedobór witamin. Europejscy naukowcy wskazują również, że truskawki mogą chronić nasz żołądek przed negatywnym działaniem alkoholu. Z kolei zawarty w owocach kwas elagowy zapobiega przemianie nowotworowej komórek i przeciwdziała różnego rodzaju substancjom rakotwórczym.
 
 
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
(TM5)
 
 
15 min. 
1 godz. 30 min.  Łatwy  14 sztuk  na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 1192.8 kJ, Wartość kaloryczna 284.9 kcal, Białko 5.7 g, Węglowodany 44.7 g, Tłuszcz 9.8 g, Cholesterol 65.4 mg, Błonnik 1.7 g
 
 
Składniki:
 
Kruszonka
50 g mąki pszennej
50 g cukru
40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
 
Ciasto
2 jajka
250 g mleka
100 g cukru
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski

Drożdżówki
350-360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
 
 
Przydatne przybory kuchenne
miska, ściereczka kuchenna, blacha i papier do pieczenia, szklanka, kratka do studzenia
 
 
 
 
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:
 
 
 
Kruszonka 
 
1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
 
 
 
Ciasto
 
2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić. 
 
3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
 
4. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto ?/2 min. Ciasto umieścić w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
 
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
 
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
 
 
 
Drożdżówki
 
7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
 
8. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
 
9. Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
 
10. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
 

Kruszonka
 
1. Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
 
 
 
Ciasto
 
2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
 
3. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać – od czasu do czasu mieszając. Przelać do miski.
 
4. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić ciasto. Następnie umieścić je w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
 
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
 
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
 
 
Drożdżówki
 
7. Odważyć truskawki.
 
8. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
 
9. Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
 
10. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.
 
 
Wskazówka
Przepis "Cukier waniliowy" znajduje się w książce podstawowej do TM5 "Kulinarne ABC" na str. 46 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar