2020-06-12

Zupy

Letnia zupa warzywna - przepis marki Britta

Zupa z kalafiorem, cukinią i marchewką oraz ryżem białym Britta. To idealna propozycja na długi weekend. Aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa! Pozwoli cieszyć się wolnym czasem i odpocząć od codziennych zmartwień.

 
 
 
 
 
 
Letnia zupa warzywna z ryżem
 
Składniki:
 
2 saszetki białego ryżu Britta
1 duża cebula posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
1 gałązka selera naciowego pokrojonego w mniejsze części
1 duża marchewka pokrojona w mniejsze części
1 cukinia pokrojona w mniejsze części
1 papryka pokrojona w paski
1/2 kalafiora rozdrobnionego w mniejsze części
1 puszka pomidorów
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
sól
Oliwa
sól i pieprz
 
Metoda:
 
1. Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
2. W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, kalafior, i paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać puszkę pomidorów 2 litry wody i przyprawy. 
3. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać ryż i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z posiekaną bazylią.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar