2020-05-18

Dania dla jarosza

TOP 5 dipów do imprezowych przekąsek

Na imprezowym stole oprócz zestawu smakołyków powinny znaleźć się także dipy do przekąsek. Dlaczego? Kiedy mają odwiedzić nas goście, trzeba w mig znaleźć przepis na szybkie dania czy zaplanować przekąski sylwestrowe – przepisy na przystawki są ogólnodostępne, jednak nawet najlepsze z nich mogą smakować jeszcze lepiej dzięki dipom! Warto postawić na różnorodność smaków i oprócz klasycznych propozycji sięgnąć po nieoczywiste składniki. Jakie dipy do przekąsek warto zaserwować gościom i z czym je zestawić?

 

 

 

1. Dip curry z mango, czyli w stronę Dalekiego Wschodu

Jeśli podczas przyjęcia serwujesz potrawy kuchni azjatyckiej, sięgnij po dipy do przekąsek w podobnym klimacie. Dopasowując do siebie przepis na przekąski i sosy uzyskasz spójną całość. Do przygotowania dipu curry z mango potrzebny będzie majonez, pulpa z mango (można wykorzystać gotowy produkt dostępny w sklepach lub wykonać samodzielnie, blendując owoc), sproszkowane curry oraz sok z limonki. Po wymieszaniu składników otrzymujemy delikatny, słodko-kwaśny i aromatyczny dip idealny jako dodatek do przystawek z krewetek, kurczaka i innych przekąsek nawiązujących do kuchni azjatyckich. Ten nieoczywisty smak oczaruje gości piękną złocistą barwą i sprawi, że talerz z przekąskami stanie się hitem wieczoru!

2. Tylko pieprz i… musztarda

Miłośnicy przekąsek mięsnych powinni sięgnąć po dip musztardowo-pieprzowy. Jego wykonanie jest banalne, a wytrawny posmak podbije smak spożywanych przekąsek. Znajdź dobry przepis na przekąski z mięsa pieczonego lub smażonego i podaj do niego wyśmienity dip musztardowo-pieprzowy. Wystarczy zmieszać kilka łyżek majonezu i musztardy z odrobiną świeżo mielonego pieprzu – jeśli chodzi o składniki, wybór jest ogromny – choć najlepiej sprawdzą się musztardy nieziarniste, można wybrać produkt o konkretnym stopniu ostrości. Jeśli zaś chodzi o pieprz, możliwości również jest wiele – standardowy wariant zakłada użycie pieprzu czarnego, można jednak wykorzystać pieprz cayenne lub ziołowy, co doda dipowi mocniejszego aromatu.

3. Ostra limonka


Dip chili-majonezowy, bo o nim mowa, to doskonałe połączenie delikatnej konsystencji, lekko kwaskowatego i nieco ostrzejszego posmaku, które można zestawić z przekąskami panierowanymi i smażonymi. Do jego przygotowania potrzebny jest majonez, koncentrat pomidorowy, odrobina czosnku, sok z limonki oraz chili w proszku bądź pasta chili. Składniki należy ze sobą wymieszać i schłodzić.

4. Bazyliowy majonez


Bazyliowy majonez to delikatny i aromatyczny dodatek, który szczególnie dobrze podkreśli smak przekąsek warzywnych. Do jego przygotowania potrzebny będzie majonez, pesto bazyliowe oraz czosnek granulowany. Aby dodać świeżego posmaku, można wkroić kilka posiekanych liści świeżej bazylii.

5. Orientalny majonez cytrynowo-miętowy


Jeśli przygotowując przekąski sylwestrowe, przepisy czerpiesz z artykułów poświęconych kuchni orientalnej, majonezowy dip cytrynowo-miętowy musi znaleźć się na twojej liście. Ten orzeźwiający smak doskonale pasuje do aromatycznych przypraw charakterystycznych dla tego typu dań.
Wystarczy zmieszać majonez z odrobiną jogurtu greckiego, skórką i sokiem z cytryny, posiekanymi liśćmi mięty i szczyptą soli. Dzięki temu dipowi z pewnością zaserwujesz swoim gościom ucztę godną Bliskiego Wschodu!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar