2020-05-16

DZIECIAK

Zdalne lekcje? Przygotuj smaczne przekąski dla ucznia!

Długie godziny spędzane przed komputerem podczas e-lekcji bywają wyczerpujące, dlatego też, aby pilni uczniowie mieli jak najwięcej siły do nauki, warto przygotować im smaczny i pożywny posiłek. Podczas przerwy między zdalnymi lekcjami dobrze jest zadbać o swoje pociechy i przyrządzić zdrowe, wiosenne przekąski, którym nie oprą się nawet niejadki. Jakie więc smakołyki przygotować dla ucznia? Podpowiadamy.

 


Szybkie i zdrowe przekąski dla ucznia


Podczas intensywnej pracy umysłowej warto zadbać o prawidłową dietę dziecka. Ważne są przede wszystkim regularne posiłki bogate w odpowiednie wartości odżywcze. Dzieci jednak nie zawsze z chęcią zjadają warzywa, dlatego można je przemycić w postaci niewymagających dużego nakładu pracy przekąsek o zachęcającym wyglądzie. Mile widziane będą urocze zwierzątka czy ulubione postaci z bajek. W taki sposób najmłodsi podczas przerwy w lekcjach zjedzą pyszny posiłek, który zapewni im energię do dalszej nauki.


Sprawdźcie nasze przepisy na zawijasy dla dzieci i biedronki na krakersach.

1. Zawijasy dla dzieci

Składniki:
ciasto francuskie
1 serek śmietankowy np. Almette
100 g żółtego startego sera
2 pokrojone parówki polanki #JBB
pól łyżeczki czosnku suszonego
pól łyżeczki oregano
sól i pieprz
1 jajko

Sposób przygotowania:
Do miseczki włóż serek, czosnek, oregano, żółty ser oraz pokrojoną parówkę, następnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Dopraw solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Z ciasta francuskiego wykrój około 8 trójkątów. Na każdym kawałku od szerszej strony połóż farsz, zawiń w rogaliki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

 

 



2. Biedronki na krakersach

Składniki:

krakersy solone
szynka konserwowa wieprzowa JBB
czarne oliwki
serek puszysty
pomidorki koktajlowe
sałata


Sposób przygotowania:

Krakersy posmaruj serkiem puszystym. Na wierzch połóż plasterki szynki konserwowej i listki sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, następnie połówkę natnij wzdłuż – tak, żeby powstały skrzydełka biedronki. Czarną oliwkę posiekaj drobno w kostkę. Następnie na pomidorkach koktajlowych ułóż kropki. Pomidorki koktajlowe połóż na szynkę, następnie z mniejszej ćwiartki oliwki zrób główkę. Oczka wykonaj z serka puszystego.

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar