2020-04-15

Dania dla jarosza

#Zostań w domu z Hochland Dzielimy się pomysłami na wspólnie spędzany czas

Konieczność pozostania w domu przez wiele tygodni, oznacza liczne, nowe wyzwania. Hochland, jako marka bliska rodzinie, dzieli się pomysłami, które w tej wyjątkowej sytuacji będą praktycznym ułatwieniem i ciekawym urozmaiceniem. Pyszne rodzinne gotowanie w duchu #zerowaste, kulinarne podróże z domu – te i inne tematy pojawią się w akcji #Zostań w domu z Hochland. Inspirujące porady zostaną przygotowane we współpracy z influencerami. Pojawiać się będą systematycznie przez najbliższe tygodnie na www.hochland.pl oraz w kanałach Social Media. Działania wspierane będą kampanią online.

 

Jagna Niedzielska





Obecna sytuacja zupełnie zmieniła codzienne funkcjonowanie większości z nas. Maksymalne ograniczenie aktywności pozadomowej stało się dowodem odpowiedzialności za siebie i za innych. Spędzanie w domu tak długiego czasu nie jest proste, zwłaszcza gdy oznacza konieczność równoczesnego wypełniania wielu, także nowych obowiązków. Większość rodzin każdego dnia stara się pogodzić prace domowe z edukacją dzieci oraz zdalną pracą zawodową. Niewątpliwie pomocne będą w tym pomysły i inspiracje od marki Hochland, która zachęca, by zostać w domu i spędzić ten czas rodzinnie, w zdrowiu i ze smakiem.

W ramach akcji #Zostań w domu, Hochland zaprosił do współpracy grono influencerów. W zakresie kulinariów nie zabraknie tematu #zerowaste, który jest doskonałą odpowiedzią na gotowanie w tych wyjątkowych okolicznościach. Damian Kordas, Sylwia Majcher i Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl) pokażą, jak przygotować smakowite i kreatywne dania. Nieodzownym elementem wszystkich przepisów będą sery Hochland, zarówno kremowe topione jak i żółte.

Jagna Niedzielska - kucharka i propagatorką nurtu Zero Waste, pokaże jak wykorzystać zapasy żywności i zaprosi wszystkich do kulinarnych podróży w domowym zaciszu. W ośmiu odcinkach zaprezentuje, jak wykonać pyszne potrawy z całego świata na bazie podstawowych produktów. W przepisach wykorzysta sery kremowe, które doskonale łączą się ze wszystkimi składnikami i dodają pysznego smaku. Są one jednocześnie składnikiem świetnie sprawdzającym się w gotowaniu w duchu #zerowaste. To kolejna inicjatywa, w której Hochland Polska podejmuje temat niemarnowania żywności. Firma aktywnie propaguje nurt #zerowaste oraz sama prowadzi działania w tym zakresie, m.in. od wielu lat współpracując z Federacją Polskich Banków Żywności, które niosą pomoc żywnościową osobom potrzebującym.

W stworzonych w ramach akcji materiałach propagowane będą również tak ważne, zwłaszcza teraz, zasady higieny w kuchni.

Proponowane dania będą nie tylko pomysłowe, ale i proste w wykonaniu – tak, by wspólne gotowanie z dziećmi stało się również okazją do rodzinnej zabawy. Przewodnikami w tym temacie będą influencerzy specjalizujący się w tematyce parentingowej – Szczesliva, TrojaczkiTV i Joanna Pachła.

W ramach akcji #Zostań w domu Hochland prowadzona będzie również współpraca z mikroinfluencerami. Materiały video i posty pojawiać się będą na blogach, Facebooku, YouTube oraz Instagramie. Przepisy i porady zamieszczane będą także na www.hochland.pl.

Internauci mogą spodziewać się pomysłów na wiele kreatywnych dań, idealnych do wspólnego przygotowania w domu. Ich pyszną zapowiedzią są jajka po szkocku z serkiem kremowym Hochland.

Składniki:

2 ugotowane jajka
1 jajko surowe
100 g soczewicy z puszki lub suchej ciecierzycy ugotowanej
1 serek kremowy Hochland z ziołami w bloczku
1 serek kremowy Hochland śmietankowy w bloczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pęczek różnych ziół (natka, koperek, kolendra)
7-8 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki
olej rzepakowy
sól, pieprz

 

 




Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek.
2. Na patelnię dodaj przyprawy: kumin, kolendrę oraz paprykę. Smaż chwilę dla wydobycia smaku.
3. Dodaj cieciorkę. Smaż do momentu, aż cieciorka stanie się delikatnie chrupiąca. W międzyczasie z ziół oderwij poszczególne listki, zostawiając łodyżki. Łodyżki drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
4. Ściągnij wszystko z patelni i zblenduj tak, żeby cieciorka miała małe, ale wyczuwalne kawałki. Nie blenduj na jednolitą masę. Pozostaw do ostudzenia.
5. W międzyczasie połącz serki Hochland. Możesz serek od razu wyłożyć na talerz i ozdobić go listkami ziół.
6. Do ostudzonej masy z ciecierzycy dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
7. W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju, do temperatury 175 stopni.
8. Ugotowane jajka obtocz mąką, strzepując jej ewentualny nadmiar. Następnie oblep je masą z cieciorki.
9. Jajka smaż na głębokim tłuszczu, z każdej strony, aż złapią wyraźnie brązową skórkę. Po usmażeniu odsącz je na talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym.
10. Serwuj z serkami kremowymi Hochland oraz ziołami.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar