2020-03-09

Desery

Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Tagi: deser

Puszysty i słodki pudding ryżowy to doskonała propozycja na lekki i szybki w przygotowaniu deser. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników, m.in. ryżu, czekolady, ulubionych owoców i śmietany. W kilka chwil przyrządzimy dla siebie, dzieci lub domowników pyszną, czekoladową przekąskę.


Przepis kulinarny


Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami


Składniki:
200g ryżu białego (np. marki Britta)
600ml mleka migdałowego lub zwykłego
4 - 6 łyżek ksylitolu lub cukru
sól
60g gorzkiej czekolady
1 opakowanie śmietany 30%
drobne owoce
świeża mięta

Wykonanie:
1. Ryż przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą i ugotować w mleku z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli. Podczas gotowania mieszać co jakiś czas.
2. Kiedy ryż będzie miękki, dodać pokruszona czekoladę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia
3. W międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru i przygotować naczynia.
4. Pudding podawać ze śmietaną i owocami.


Smacznego!

 

 

pudding ryżowy z bitą śmietaną fot. Britta

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar