2020-01-07

Desery

Zobacz przepisy na smakowite ciasta

Świąteczny stół obfituje w różnorodne potrawy i przystawki. Najważniejszy oczywiście jest tradycyjny barszcz z uszkami wypełnionymi pachnącymi lasem grzybami oraz usmażony na złoto karp. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych podaje się też różne rodzaje zup, kutię, przystawki rybne, pierogi i wiele innych. Wśród tych wszystkich dań nie może zabraknąć miejsca na ciasta – tradycyjnego makowca i rozpływającego się w ustach orzechowca.

 



 

Idealny na święta makowiec zawijany

Gdy w domu pachnie pieczonym makowcem, to znaczy, że nadchodzą święta. Niezwykle aromatyczna masa makowa owinięta mięciutkim ciastem drożdżowym ukrytym pod cienką warstewką białego lukru jest najlepszą świąteczną słodkością. A jak zrobić makowiec zawijany? Oto przepis, dzięki któremu z łatwością upieczesz na święta to wspaniałe ciasto.

Do zrobienia 3 makowców będziesz potrzebowała: 3 szklanki mąki, 80 g margaryny, 150 g cukru, szklankę mleka, 30g drożdży, 2 jajka, 4 żółtka i pół łyżeczki soli. Żeby ciasto wyszło pulchne, najpierw przygotuj zaczyn. Do mleka dodaj 2 łyżki mąki i roztarte z cukrem drożdże. Delikatnie zamieszaj i pozostaw, aby trochę wyrosło. Z dwóch białek ubij sztywną pianę, a 6 żółtek utrzyj z cukrem i solą. Do przesianej mąki przelej zaczyn, dodaj resztę cukru i podgrzaną margarynę. Teraz cierpliwie wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Wtedy przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut, żeby wyrosło.

Teraz przygotuj masę makową z następujących składników: 300 g maku, niecałej szklanki cukru, opakowania cukru wanilinowego (użyj np. Cukier wanilinowy WINIARY), 2 białek, 50 g rodzynek, 2 łyżki bułki tartej, 100 g smażonej skórki pomarańczowej i 100 g orzechów lub migdałów. Aby zmiękczyć ziarenka maku, zalej je wrzącą wodą i gotuj przez około pół godziny. Gdy ostygnie, odsącz z nadmiaru wody i zmiel w maszynce do mielenia, najlepiej trzykrotnie. Dodaj cukry, ubite na sztywną pianę białka oraz resztę składników. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw.

Jeśli ciasto wyrosło, podziel je na 3 części, a każdą rozwałkuj na prostokąty. Odmierz 1/3 masy makowej, rozsmaruj ją na cieście i zwiń w ciasny rulon. Podobnie zrób z pozostałymi prostokątami ciasta i masy. Aby makowce upiekły się równomiernie i pozostawały miękkie, owiń je nasmarowanym masłem papierem do pieczenia. Teraz wystarczy przełożyć makowce do foremek, dać im jeszcze podrosnąć przez 20 minut i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 45 minut.

Gdy upieczone makowce już wystygną, przygotuj lukier do polania: utrzyj dwa białka z połową szklanki cukru pudru i kilkoma kroplami olejku rumowego. Wszystkie ciasta posmaruj lukrem, posyp smażoną skórką pomarańczową i odstaw do całkowitego stężenia.

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić makowiec zawijany, zaskocz bliskich w święta jeszcze jednym wyjątkowo aromatycznym wypiekiem. Ciasto orzechowiec składające się z kruchego miodowego ciasta przykrytego delikatną masą waniliową i oblanego słodką polewą z kawałkami orzechów dosłownie rozpływa się w ustach. Jesteś gotowa na sprawdzenie tego świetnego przepisu? Zaczynamy!

Fantastyczny w smaku orzechowiec


Najpierw przygotuj wszystkie składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 300 g mąki krupczatki, 200 g margaryny, 180 g cukru pudru, łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 jajko, 1 żółtko, 4 łyżki miodu, 4 łyżki ciepłego mleka. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj tak, żeby pasowała do kształtu blachy i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zanim ciasta wystygną, przygotuj krem. Opakowanie budyniu waniliowego (najlepiej sprawdzi się Budyń o smaku waniliowym WINIARY) rozpuść w 100 ml mleka. Zagotuj w garnku 400 ml mleka ze 100 g masła, dodaj budyń i gotuj pół minuty, cały czas mieszając, by krem się nie przypalił. Wyłóż połowę gorącej masy na jedno ciasto, przykryj drugim, rozsmaruj resztę masy i na niej delikatnie ułóż trzecią warstwę ciasta.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie chrupiącej polewy orzechowej. Najpierw zalej wrzątkiem posiekane orzechy i zostaw je na 15 minut. Rozpuść w rondelku 100 g masła, 3 łyżki miodu i 100 g cukru. Dodaj odsączone z wody orzechy i gotuj około 10 minut. Ta pyszna polewa szybko tężeje, więc koniecznie wykładaj ją na makowce, kiedy będzie gorąca. Tak przygotowany orzechowiec powinien poleżeć w chłodzie około 2 dni. Wtedy warstwy kruchego ciasta zrobią się miękkie, polewa z orzechami przyjemnie chrupiąca, a masa budyniowa będzie rozpływać się w ustach.

Makowiec i orzechowiec to wypieki, których nie może zabraknąć w święta. Przygotowując te wyjątkowo aromatyczne i pyszne ciasta, sprawisz ogromną przyjemność sobie i wszystkim bliskim, z którymi spotkasz się przy wigilijnym stole.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar