2020-01-07

Dania mięsne

Przysmaki idealne na sylwestrowe party – sprawdź, jak je przygotować

Impreza sylwestrowa to dla wielu z nas sposobność, by trwać na nogach do świtu. Wielogodzinne szaleństwa na parkiecie wymagają dużych pokładów energii. Możemy je z siebie wydobyć za sprawą smacznych posiłków. Dlatego na sylwestrowym przyjęciu nie powinny znaleźć się wyłącznie przekąski, ale również konkretne sycące dania. Dziś prezentujemy więc dwie idealne propozycje dla miłośników dobrze przyrządzonego schabu i gęsiny.

 




Faszerowane roladki schabowe

Pomysł na roladki schabowe jest idealny na Sylwestra, ponieważ danie doskonale zaspokaja głód, jest przepyszne, a jednocześnie bardzo łatwo po nie sięgnąć w przerwie pomiędzy kolejnymi tańcami. Ten wykwintny posiłek przygotujesz bez większych problemów z łatwo dostępnych składników. Oto one:
 

  •     440 g schabu bez kości
  •     100 g pieczarek
  •     1 cebula
  •     aromatyczny sos grzybowy
  •     2 ogórki kiszone
  •     2 łyżki oliwy
  •     natka pietruszki
  •     pieprz i sól do smaku


O sukcesie w przyrządzaniu roladek w dużej mierze decyduje dobrej jakości sos grzybowy. My zdecydowaliśmy się na Sos grzybowy Jak u Mamy WINIARY, który charakteryzuje się wykwintnym smakiem i aromatem. Dzięki temu przepis obejdzie się bez wyszukanych przypraw.

Schab bez kości należy pokroić na 8 równych części, a następnie rozbić na cienkie kotlety i przyprawić do smaku. Sos grzybowy rozprowadź z 250 ml wody i zagotuj, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. W międzyczasie pokrój cebulę, ogórki oraz pieczarki na cienkie paski i wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. One również wymagają doprawienia, a dodatkowo możesz posypać je natką pietruszki.

Ze smażonych składników powstanie pasta warzywna, którą należy nasmarować kawałki schabu, zawinąć w roladki i zabezpieczone wykałaczką równomiernie usmażyć na patelni. Później przełóż dodatki do naczynia żaroodpornego i piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika możesz podać je gościom.

Pieczona gęś z miodem i jabłkami

Druga propozycja to naszym zdaniem najlepszy przepis na pieczoną gęś. Do jej przyrządzenia również nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Przygotuj:
 

  •     tuszkę gęsi
  •     trzy duże jabłka
  •     dwie łyżki miodu
  •     kilka ziarenek czarnego pieprzu
  •     dwie łyżki majeranku
  •     sól


Lista składników nie jest długa, a przepis nie jest skomplikowany. Tuszkę gęsi gotuj przez około kwadrans w osolonej wodzie, a następnie ostudź i osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Do jej wnętrza wsyp pieprz, sól i majeranek, a także wetknij jabłka pokrojone w ćwiartki. Połową miodu polej jabłka i inne dodatki, a następnie zabezpiecz tuszkę wykałaczkami.

Gęś powinna piec się przez około 30, maksymalnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gdy skórka się zarumieni, obniż temperaturę do 150 stopni i piecz mięso jeszcze przez 3 godziny. Od czasu do czasu polewaj gęś miodem i odrobiną wody. To wszystko. Pieczona gęś świetnie smakuje z ziemniakami, innymi dodatkami warzywnymi i wieloma sałatkami. Z pewnością przypadnie do gustu uczestnikom sylwestrowej imprezy!

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar