2019-12-23

Dania mięsne

Jak wybrać i efektownie serwować wędliny podczas świąt?

Święta Bożego Narodzenia to dla Polaków czas rodzinnych spotkań przy obficie zastawionym stole. Świąteczne dania powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować. Wśród wielu potraw, które będziemy podawać są także mięsa i wędliny. Podpowiadamy, jakie produkty wybrać i w jaki sposób je serwować.

 


Zadbaj o piękne podanie

Zadbaj o formę podania posiłków i serwowanie wędlin. Nie musisz mieć specjalnych zdolności artystycznych – wbrew pozorom przygotowanie oryginalnej patery jest naprawdę proste. Wystarczy, że zastosujesz się do kilku wskazówek, a z pewnością osiągniesz pożądany efekt, czyli ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Przyda ci się dekoracyjny półmisek, patera lub duży, ozdobny talerz, które sprawią, że świąteczny stół będzie prezentował się wyjątkowo świątecznie. Naczynie dopasuj do ilości i wielkości wędlin. Wędliny pokrój na chude plastry. Pamiętaj jednak, aby zbytnio nie przeciążyć talerza. Natomiast wszelkie dodatki, takie jak pieczywo i dipy, podawaj w osobnych naczyniach, odpowiednio w koszyku i miseczkach. Przy nakryciu muszą znaleźć się noże do smarowania kromek masłem, samo masło oraz widelce, którymi będzie można nabierać plastry wędlin. Wędliny ułóż skośnie jedne na drugich, niezbyt gęsto, zaczynając od brzegów tacy. Możesz układać je w rulony bądź w inne rozmaite, przemyślane kształty. – Najlepiej wcześniej przemyśleć ogólną koncepcję i sposób dekoracji. Pamiętajmy jednak, że smak i jakość dobranych wędlin oraz dodatków są o wiele bardziej istotne niż sama forma prezentacji. Zaniedbanie pierwszych na korzyść drugich zwykle nie kończy się kulinarnym sukcesem. Całość musi przede wszystkim nam smakować – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

 

Fot.ZM Pekpol

 

Szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol Fot.ZM Pekpol

 


Wybierz smaczne wędliny

Podane wędliny muszą być świeże i mieć ładny zapach. Paterę powinny tworzyć przede wszystkim wyroby, których smak odpowiada naszym gustom. – Zazwyczaj na półmisku podaje się różne rodzaje wędlin – ich kompozycja powinna być urozmaicona pod względem faktury i kolorów. Kupując wędliny zwróćmy uwagę na ich jakość. Zwykle możemy zweryfikować to ceną wyrobu: produkt gorszej jakości zazwyczaj jest tańszy od tego o lepszym składzie. Warto także przyjrzeć się etykiecie i przeanalizować skład. Klienci często wybierają szynkę – doskonałą propozycją będzie szynka Kurpiowskie specjały ZM Pekpol. Powstała z najwyższej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem wyłącznie soli peklującej i nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych. To tradycyjna szynka, otoczona warstewką naturalnego tłuszczyku. Pamiętajmy, że dobrej jakości szynka powinna być soczysta i krucha, łatwo się kroić, a plastry nie mogą się rozpadać. Zwróćmy uwagę też na wygląd wędliny po przekrojeniu, szynka powinna być wilgotna – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Pekpolu.


Odpowiednio udekoruj

Przygotowane półmiski i talerze możesz ozdobić zgodnie z przepisami garnirowania, owocami, warzywami i serami oraz dodatkami do dekoracji. Wszystkie z nich muszą harmonizować z częścią podstawową, zarówno pod względem jakościowym, jak i pod względem smakowym. Mogą to być ułożone między rzędami lub co kilka plasterków oliwki, paski papryki, pomidorki koktajlowe, lub ogórki, a nawet pokrojone jajka. Często całość układa się na liściach sałaty. Dobrze, aby kolory dodatków były zróżnicowane i tylko w delikatny sposób kontrastowały z kompozycją. W efekcie półmisek wędlin musi wyglądać naturalnie, przyjemnie i apetycznie.


Tak skomponowana patera różnorodna pod względem smakowym i kolorystycznym będzie ozdobą świątecznego stołu.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar