Konkursy/

2019-10-29

Sałatki i surówki

Jak przyrządzić smakowitą sałatkę z łososiem? Zobacz!

Przepisy na sałatki to kulinarna skarbnica, z której możemy czerpać pełnymi garściami. Jej zasoby nigdy się nie wyczerpują, bo ilość dostępnych składników, które z powodzeniem sprawdzają się w sałatkach, także jest nieograniczona. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na różne ciekawe eksperymenty kulinarne – tak jak ten poniższy!
 




Nasza dzisiejsza propozycja to smakowita sałatka z łososiem, która jest prosta w przygotowaniu, pełna interesujących smaków, sycąca, a do tego doskonale prezentuje się na stole i fotografiach w mediach społecznościowych!

Sałatka z łososiem i ryżem – czego potrzebujesz do jej przygotowania?

Przepisy na sałatki są bardzo zróżnicowane. Niektóre z nich możemy łatwo przygotować ze składników, które mamy w domu. W przypadku innych konieczna może okazać się wcześniejsza wizyta w sklepie. Zapoznaj się z naszą listą, aby sprawdzić, czy czegoś ci nie brakuje. W tym przepisie podajemy składniki na porcję dla czterech osób. Jeśli spodziewasz się gości, wystarczy że proporcjonalnie zwiększysz ilość poszczególnych produktów.

Do przygotowania sałatki potrzeba jednego woreczka zagotowanego ryżu, czyli 100 g. Przyda się też 200 g wędzonego łososia. W wielu sklepach znajdziesz produkt pod nazwą "łosoś sałatkowy” – w nim mięso jest już pokrojone. Może to być dobre rozwiązanie, ale tylko pod warunkiem, że łosoś jest dobrej jakości oraz nie został wcześniej przyprawiony ziołami, co mogłoby negatywnie odbić się na smaku tej konkretnej sałatki. Przygotuj także 3 jajka, 3 ogórki konserwowe, pół pora, a konkretnie jego białą część, oraz sprawdzony gęsty majonez, na przykład Majonez Dekoracyjny WINIARY, odznaczający się kremową i zwartą konsystencją.

Inne pożądane dodatki to: łyżka musztardy sarepskiej, natka pietruszki, a także sól i pieprz, którymi doprawisz sałatkę do smaku. Jeśli wszystkie składniki masz już przy sobie, czas zacząć realizację przepisu.

Sałatka z łososiem i ryżem gotowa w kwadrans!

Ryż zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a jajka ugotuj na twardo. Łososia najlepiej pokrój w dość cienkie paski. Jajka i ogórki konserwowe pokrój natomiast w drobną kosteczkę. Por wymaga pokrojenia w cienkie paski o długości około 5 cm, dzięki czemu równomiernie wymiesza się z pozostałymi składnikami, nadając sałatce wyrazistego charakteru. Natkę pietruszki należy drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce wraz z majonezem, musztardą i przyprawami. Sałatka będzie smakować najlepiej, jeżeli składniki drobno pokroisz i posiekasz, a następnie naprawdę równomiernie wymieszasz. Na koniec sałatka z łososiem wymaga jeszcze krótkiego schłodzenia w lodówce.

Sałatka jest na tyle sycąca, że może stanowić samodzielne danie, ale polecamy ją również w towarzystwie pieczywa. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska do pracy lub poczęstunek dla gości.

 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar