Konkursy/

2019-10-23

DZIECIAK

Rozszerzenie diety u dziecka – porady i wskazówki

Rozszerzanie diety u niemowlaka to zadanie, przed którym wcześniej czy później staje każdy rodzic. Jak zrobić to dobrze, czyli tak, by w żaden sposób nie zaszkodzić dziecku? Podpowiadamy, jakie są metody i zasady postępowania przy wprowadzaniu pokarmów stałych do diety niemowlęcia.

 


Jak powinno wyglądać prawidłowe rozszerzanie diety u niemowlaka?

Rozszerzanie diety u niemowlaka karmionego piersią powinno przebiegać stopniowo. Pod żadnym pozorem nie wolno nagle przestawić dziecka na pokarmy stałe, nie należy też wprowadzać ich do diety zbyt szybko i w zbyt dużej ilości.

Specjaliści do spraw żywienia dzieci i niemowląt zalecają, by zacząć różnicować dietę dziecka pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia dziecka (nie wcześniej niż przed 17. tygodniem życia i nie później niż do 26. tygodnia życia). Próby rozszerzenia diety niemowlęcia przed 4. miesiącem życia skończą się niepowodzeniem, ponieważ układ pokarmowy dziecka nie jest w tym czasie jeszcze przygotowany do trawienia pokarmów innych niż mleko.

Pierwsze pokarmy stałe powinny być wprowadzane stopniowo, przy kontynuowaniu karmienia piersią (mleko matki powinno stanowić nadal podstawę diety niemowlęcia). Najlepiej jest podawać na początku zmiksowane gotowane warzywa takie jak marchewki i ziemniaki. Następnie można zacząć podawać dziecku owoce, na początku na przykład zmiksowane gotowane jabłko. Dobrze też jest wprowadzić do diety dziecka produkty glutenowe takie jak kaszka manna. Zbyt późne wprowadzenie tego rodzaju pokarmów (po 7. miesiącu życia) może skutkować nietolerancją na gluten.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości odnośnie do wprowadzania pokarmów stałych do diety niemowlęcia należy zasięgnąć porady lekarza pediatry.

Kiedy, jak i w jakiej kolejności bezpiecznie wprowadzać pokarmy stałe do diety niemowlęcia?


Podstawową zasadą przy rozszerzaniu diety u niemowlaka jest to, by dziecko potrafiło już samodzielnie siedzieć i utrzymać stabilnie główkę. Ważne jest też to, by dziecko umiało bez pomocy opiekuna unieść jedzenie i włożyć je do buzi. Maluch musi też potrafić swobodnie połykać jedzenie inne niż mleko.

Jako pierwsze stałe pokarmy najlepiej jest podawać dziecku gotowane i zmiksowane warzywa. Następnie można podać miękkie owoce takie jak banany, jabłka i gruszki. Owoce mogą być gotowane lub surowe (o ile są dojrzałe i wystarczająco miękkie). Można je zmiksować na papkę albo dać dziecku do samodzielnego jedzenia pokrojone na kawałki.

Bardzo ważne jest, żeby pilnie obserwować, jak dziecko radzi sobie z jedzeniem stałych pokarmów, i w razie potrzeby przyjść mu z pomocą. Małe dziecko łatwo może zakrztusić się lub zadławić kawałkiem jedzenia, dlatego pod żadnym pozorem nie wolno zostawiać go podczas posiłku samego.

Warzywa i owoce przed podaniem powinny być dokładnie umyte i obrane.

Jeśli obawiamy się, że dziecko może mieć alergię na niektóre produkty, warto jest zastosować zasadę małych kroków i obserwacji. Podajemy dziecku niewielką ilość danego produktu i przez kilka dni obserwujemy reakcję organizmu niemowlęcia. Jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów, możemy włączyć dany produkt na stałe do diety malucha.

Możemy też podać dziecku do wyboru kilka różnych produktów. Niemowlęta w wielu przypadkach instynktownie odrzucą to pożywienie, które z jakiś względów im nie odpowiada lub nie służy. Jeśli dziecko nie chce danego produktu jeść, nie zmuszajmy go do tego.

Rozszerzenie diety u niemowlaka nie powinno łączyć się z wprowadzeniem przypraw. Nie ma potrzeby dosładzania pokarmów podawanych dziecku ani solenia ich.

Przed podaniem dziecku jedzenia innego niż mleko należy dokładnie sprawdzić, jaką temperaturę ma dana potrawa. Pożywienie nie powinno być ani zbyt ciepłe, ani zimne. Optymalna jest temperatura pokojowa. Jeśli przed podaniem podgrzewamy jedzenie, należy je ostudzić tak, by miało około 37 stopni.

 

Bibliografia


Normy żywienia człowieka w populacji polskiej
– nowelizacja, red. M. Jarosz. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.

Standardy Medyczne, Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2014.





 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar