Konkursy/

2019-10-16

Napoje

Wszystkie rodzaje kawy z mlekiem, które zrobisz w ekspresie kapsułkowym

Tagi: kawa, napoje

Według wyników badań ogólnokrajowych, opublikowanych przez radio RMF FM w marcu 2019 roku, najpopularniejszą kawą w Polsce jest cappuccino. Wbrew pozorom nie gustujemy wyłącznie w czarnych, mocnych kawach, ale coraz częściej sięgamy po kawy mleczne. Dziś bez problemu możemy się nimi rozkoszować w zaciszu własnego domu, a wystarczy tylko posiadać ekspres kapsułkowy. Sprawdź, jakie rodzaje kawy z mlekiem możesz przygotować w ekspresie na kapsułki.

 

 
Kawa z mlekiem – połączenie mocy i delikatności
 
„Mała czarna”, która króluje w krajach Europy Południowej, wcale nie jest najpopularniejszą kawą w naszym kraju. Owszem, często pijemy espresso, ale na co dzień jednak wybieramy subtelność, jaką oferuje nam kawa z mlekiem. To właśnie na espresso bazuje wiele kaw mlecznych – wówczas mówimy tu o kawach typu włoskiego. Są to między innymi:
 
  •     latte macchiato,
  •     caffè latte,
  •     cappuccino,
  •     café au lait,
  •     cortado,
  •     flat white.
 
Wszystkie te kawy składają się z bazy kawowej w postaci espresso oraz mleka, ale są przyrządzane w inny sposób, dlatego też inaczej wyglądają i smakują.
 
Trójwarstwowe latte macchiato i caffè latte
 
Latte macchiato oznacza w tłumaczeniu z języka włoskiego „zakropione mleko”. Jest to bardzo trafna nazwa, ponieważ ta kawa z mlekiem jest bardzo delikatna. Pomimo wykorzystywania do niej espresso większość napoju umieszczanego w wysokiej przezroczystej szklance to spienione gorące mleko. Przygotowane w odpowiedni sposób latte macchiato powinno składać się z trzech wyraźnie widocznych warstw: na spodzie płynnego, gorącego mleka, po środku kawy, a na wierzchu mlecznej pianki.
 
Podobne do latte macchiato jest caffè latte. To kawa z mlekiem, która powstaje poprzez dodanie spienionego mleka do umieszczonej w wysokiej szklance porcji espresso – zupełnie na odwrót niż w przypadku latte macchiato, gdzie w szklance najpierw należy umieścić spienione mleko, a dopiero później kawę.
 
Oba napoje możemy przygotować w ekspresie kapsułkowym. Firma NESCAFÉ® Dolce Gusto® oferuje ekspres Krups, który dzięki możliwości wykorzystania w nim kapsułek z kawą i mlekiem w proszku pozwoli cieszyć się idealnym latte macchiato lub caffè latte.
 
Cappuccino – królowa kaw mlecznych
 
Nie tylko w Polsce, lecz także we Włoszech, skąd pochodzi ta kawa, cappuccino cieszy się niebywałą popularnością. W swojej ojczyźnie jest to poranna kawa z mlekiem z charakterystyczną kremową pianką, w Polsce zaś chętnie rozkoszujemy się jej smakiem przez cały dzień. Bazą cappuccino jest mocne i esencjonalne espresso, do którego należy dodać podgrzane spienione mleko. Najlepiej będzie się ono prezentować się w dużej filiżance lub w wysokiej szklance o kształcie tulipana. Do jego przygotowania również możemy wykorzystać kapsułkowy ekspres Krups  NESCAFÉ® Dolce Gusto® oraz dwie kapsułki do cappuccino, białą i czarną, dzięki czemu szybko będziemy mogli skosztować ulubionej kawy.
 
Pozostałe kawy z mlekiem
 
Wspominana już kawa z mlekiem café au lait to napój, który przygotowuje się z espresso lub przedłużonego espresso, z dodatkiem podgrzanego, ale niespienionego mleka. Espresso i mleko powinny przy tym trafić do wysokiej szklanki w jednym momencie. Z kolei mniej znana cortado to hiszpańska mała kawa z mlekiem. Intensywne espresso przełamane jest w niej spienionym mlekiem, ale to właśnie kawa jest smakiem dominującym. Natomiast flat white oznacza kawę białą, płaską, co odnosi się do powierzchni napoju. Pochodzi ona z Australii. Klasyczne flat white przyrządzimy bardzo szybko w ekspresie kapsułkowym z podwójnego espresso oraz gorącego mleka, które można delikatnie spienić. Powinniśmy podawać ją w kubku lub dużej filiżance.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar