Konkursy/

2019-07-17

Sałatki i surówki

Letnie orzeźwienie – przepis na sałatkę z arbuzem i awokado

Lato to idealna pora na to, aby w naszej kuchni zagościły lekkie, kolorowe sałatki. Są one nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu! Sałatka z arbuzem to niecodzienne i jednocześnie doskonałe połączenie smaków. Jak ją przygotować?

 

 
Gdy gorące promienie słońca zaczynają dawać nam się we znaki, organizm potrzebuje zmiany diety na lekkostrawną. Z pomocą przychodzą sałatki, które nie tylko kuszą pięknym wyglądem, ale przede wszystkim prostotą wykonania. Jednym ze składników, który swoją słodyczą całkowicie odmieni smak każdej sałatki, jest arbuz!
 
Składniki: 
800g pokrojonego w kostkę arbuza
1 zielony ogórek
1 dojrzałe awokado 
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki świeżej mięty
100g sera feta 
 
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
 
Sposób przygotowania:
Awokado, czerwoną cebulę oraz ogórka pokrój w cienkie plasterki. Przesyp składniki do dużej miski sałatkowej, a następnie dodaj posiekane listki mięty. Przygotuj dressing. Oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz zmiksuj za pomocą blendera. Skrop sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Miskę zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę podawaj z półsłodkim różowym winem Marani Alazani Valley Rose. 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar