Konkursy/

2019-07-04

Sałatki i surówki

Jak zrobić pyszną sałatkę w kilka minut?

Sałatka to znakomite dopełnienie każdego śniadania, obiadu, kolacji czy pomysł na pojedynczy posiłek, który zjemy w pracy. Przygotowanie jej może być naprawdę łatwe i szybkie!

 
Wystarczy mieć pod ręką trochę warzyw i dodatków i już po chwili możemy cieszyć się smakiem pysznej sałatki. To też świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych, młodych warzyw, których mamy pod dostatkiem. Brzmi ciekawie? Przekonaj się, wykorzystując inspirujące, proste przepisy.
 
 

 
 
Mizeria ze śmietaną i koperkiem
 
Mizeria to zdecydowanie królowa wśród dodatków do dań. Jej orzeźwiający smak i aromat od razu przywołują miłe, dziecięce wspomnienia. Dodatkowo jest prosta i szybka w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Wystarczy mieć dobry przepis na mizerie i sukces gwarantowany. Do jej przygotowania potrzebujemy kilku ogórków gruntowych lub szklarniowych, które kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w misce. W oddzielnym naczyniu przyrządzamy sos. Wlewamy śmietanę, dodajemy trochę cukru i soku z cytryny oraz sól i pieprz. Intensywność smaku i aromatu zależy tylko od nas. Gałązkę koperku drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
 
Tak przygotowanym wyśmienitym sosem zalewamy pokrojone wcześniej ogórki i od razu podajemy. Jeśli chcemy zaserwować sałatkę później, wystarczy połączyć warzywa z sosem na chwilę przed podaniem. Kilka minut i gotowe! Mizeria świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas spotkań przy grillu. Rewelacyjnie podkreśli smak mięs, ryb, a nawet warzyw. Śmiało możemy ją również zaserwować do obiadu lub kolacji. A podczas letnich, upalnych dni może stanowić orzeźwiający, pyszny, samodzielny posiłek. Sposób jej podania zależy więc tylko od naszej fantazji.
 
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
 
Kiedy mamy ochotę na mniej klasyczne smaki, ciekawym pomysłem będzie sałatka brokułowa. To idealne połączenie warzyw, sera, jajek i charakterystycznego sosu czosnkowego, które zasmakuje każdemu. Może być wspaniałym dopełnieniem obiadu lub oddzielnym posiłkiem, który zabierzemy do pracy czy szkoły. Warto wziąć ze sobą trochę większą porcję, bo z pewnością nikt nie przejdzie obok niej obojętnie i nie oprze się spróbowaniu!
 
Przygotowanie tej sałatki zaczynamy od ugotowania trzech jajek na twardo i pokrojenia ich w kostkę. W tym czasie myjemy brokuły, dzielimy na różyczki i również gotujemy. Następnie drobno siekamy oczyszczony wcześniej szczypiorek oraz kroimy w kostkę ser feta i dwa pomidory. Warzywa, ser i jajka mieszamy ze sobą w dużej misce. Na sitku odcedzamy kukurydzę z puszki i dodajemy do reszty składników. Teraz czas na przygotowanie sosu, którym polejemy warzywa przed podaniem sałatki. Umieszczamy w misce jogurt naturalny i mieszamy go z trzema łyżkami Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Następnie dodajemy cztery ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz trochę pieprzu, żeby zaostrzyć smak sałatki. Gotowe! Ten aromatyczny sos świetnie sprawdzi się również jako dodatek do innych potraw, np. jako dip do mięs i warzyw.
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar