Konkursy/

2019-06-30

Diety

Co jeść w upały? Przepis na idealne wakacyjne danie

Gdy wzrasta temperatura za oknem, maleje nasz apetyt oraz przyjemność z gotowania. Istnieją jednak dania, które zadziałają na organizm przyjemnie chłodząco, a ich przyrządzanie nie wymaga długotrwałego przebywania w towarzystwie gorącego piekarnika czy kuchenki. Co zatem warto zjeść w upalne dni? Sprawdź przepis na potrawę, która utrzyma Cię latem w dobrej formie. 

 
Polskę od kilku tygodni zalewa fala upałów i nic nie wskazuje na to, aby szybko miały nas opuścić. Wysoka temperatura wymaga od nas zmian kilku codziennych przyzwyczajeń, w tym także diety. Powinniśmy zdecydowanie unikać dań ciężkostrawnych, w tym tłuszczów, słodyczy i alkoholu, których spożywanie przy 30 stopniowym upale nie tylko męczy organizm, ale może skutkować też niepożądanymi dodatkowymi kilogramami. W gorące dni najlepsze dla naszego samopoczucia są potrawy lekkie, bogate w owoce i warzywa, a także… szybkie w przygotowaniu. 
 
Jednak letnie dania to nie tylko sałatki i chłodniki. Doskonałe okażą się także wariacje na temat kuchni śródziemnomorskiej. W tej roli świetnie sprawdzi się „makaron” z cukinii z pysznymi dodatkami. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jego przyrządzenie zajmuje mniej niż kwadrans! 
 
 
 

Wegetariański makaron z cukinii z mozzarellą i plastrami z papryką
 
Składniki:
2 cukinie 
150 g pomidorów koktajlowych
1 opakowanie mini mozzarelli (125 g)
1 opakowanie plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki pesto z bazylii, sól do smaku
listki bazylii do dekoracji
 
Przygotowanie:
Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Przy pomocy obieraczki do julienne robimy „makaron” z cukinii. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nitki cukinii, gotujemy przez 30 sekund, odcedzamy na sitku i obficie przelewamy zimną wodą.
 
Pomidorki i mozzarellę kroimy na pół, plastry w mniejsze kawałki. Składniki dressingu mieszamy. Do cukinii dodajemy pomidory, mozzarellę, plastry i dressing. Delikatnie mieszamy. Nakładamy na dwa talerze i dekorujemy listkami bazylii.
 
Wskazówka: Do tego przepisu można użyć innego ulubionego pesto, np. z rukoli.
 
Smacznego!
 
VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie, oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko – i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar