Konkursy/

2019-05-20

Napoje

Kofeinowa dawka energii z nową linią ekspresów Nivona

Tagi: kawa, napoje

Jej aromat budzi do życia i dodaje energii, której wyjątkowo potrzebujemy przy wiosennej,  zmiennej pogodzie. Dobrze przygotowana może nam pomóc przetrwać ten czas i to w całkiem dobrej formie. Prezentujemy przepisy na energetyzujące kawy, autorstwa Mistrza Polski Baristów Marcina Rusnarczyka. Bez względu na to, którą propozycję wybierzemy, w przygotowaniu niezastąpionym pomocnikiem będzie ekspres Nivona CafeRomatica 970.

 

 

Automatyczne ekspresy do domowego użytku to obecnie zaawansowane technologicznie urządzenia, które mogą śmiało konkurować z kawiarnianym sprzętem. A marka Nivona i nowa linia 9 to tego najlepszy dowód.
 
Szwajcarskie mechanizmy i konstrukcja, niemiecka koncepcja i techniczne know-how sprawiły, że ekspresy do kawy Nivona z linii 9 to produkt premium przeznaczony dla najbardziej wymagających kawoszy. Posiadają funkcję „Barista in a box”, dzięki której za naciśnięciem jednego przycisku otrzymujemy jakość kawy porównywalnej do tej przygotowywanej przez baristów – mówi Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ambasador marki Nivona.
 
Premierowy, w pełni automatyczny ekspres do kawy Nivona 970 to wszechstronne urządzenie o nowoczesnym, eleganckim designie. Mimo, że jego wnętrze kryje wiele innowacyjnych rozwiązań, ekspres jest wyjątkowo prosty w obsłudze. Duży, 5-calowy wyświetlacz dotykowy zapewnia łatwy dostęp do znakomitych przepisów, począwszy od aromatycznej małej czarnej, do delikatnych kaw mlecznych. Linia 9 daje możliwość spersonalizowania aż 9 receptur kawowych, co w połączeniu z 9 gotowymi przepisami pozwala wybrać spośród aż 18 specjałów! Dzięki nowemu młynkowi ekspresy z tej serii pracują cicho, jak prawie żaden inny automatyczny ekspres do kawy. 
 
W ekspresach zintegrowano unikatowy System Aroma Balance z trzema profilami mocy aromatu. Ten wyjątkowy system parzący kawę, w jakości profesjonalnych ekspresów kolbowych, pozwala ustawić intensywność kawy oraz wydobyć aromat z każdego jej ziarna. Urządzenia nowej generacji posiadają czterostopniowy wybór temperatury parzenia, pięciostopniowy wybór mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.
 
Zintegrowany interfejs bluetooth umożliwia zdalną obsługę ekspresu za pośrednictwem smartfona. 
 
 
Nowa linia ekspresów dostępna jest w dwóch kolorach: czarny mat (Nivona 960) lub tytanowy (Nivona 970). Dodatkowo urządzenie można dopasować do wnętrza kuchni, pojemnik na wodę podświetlany jest w 8 kolorach do wyboru.
 
PRZEPISY NA ENERGETYZUJĄCE KAWY
 
Dobrze przyrządzona kawa doskonale smakuje, a przy okazji ma także wiele prozdrowotnych korzyści. Pomaga poprawić pamięć i koncentrację oraz zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kofeinowe wsparcie bardzo przyda się nam w okresie zmiennej, wiosennej pogody. 
 
Mistrz Polskich Baristów i ambasador marki Nivona – Marcin Rusnarczyk przygotował 2 propozycje na dodające energii na wiosnę kawy – z kasztanami i pastą sezamową. Espresso zaparzone? W takim razie do dzieła i na zdrowie!
 
Caffè latte kasztanowe
 
Kasztany co prawda kojarzą się z jesienią, ale doskonale dodają energii również na wiosnę, bo wyposażone są w zdrowe tłuszcze nienasycone, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. 
 
Składniki:
2 łyżeczki kremu z kasztanów jadalnych 
1 łyżeczka miodu spadziowego lub gryczanego
Espresso 
Spienione mleko
Opcjonalnie bita śmietana i starta gorzka czekolada. 
 
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki o pojemności około 300 ml włożyć krem kasztanowy i miód i przygotować caffé latte z w ekspresie Nivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać,  na powierzchni można położyć  bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. 
 
 
 
 
Frappe z pastą sezamową
 
 
Sezam zawiera substancje niezbędne do prawidłowej pracy serca, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia.
 
 
Składniki:
Gorące podwójne espresso 
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
Szklanka lodu w kostkach
100 ml mleka migdałowego 
Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml. 
 
Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor. 
 
 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar