Konkursy/

2019-05-03

Napoje

7 powodów, dla których warto pić złote mleko

Złote mleko to napój, który od wieków jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i medycynie ajurwedyjskiej. Od niedawna pojawił się również w centrum zainteresowania świata zachodniego. Według najnowszych danych Google Trends, jego główny składnik, czyli kurkuma jest obecnie wyszukiwana ponad 300% częściej niż w poprzednim roku. Sprawdź, za co ludzie pokochali tę zdrową i miksturę w kolorze słońca.

 

 
Ten wegański napój to prawdziwy klejnot Ajurwedy i wspaniała ciepła alternatywa dla kawy czy herbaty. Główne korzyści zdrowotne wynikające ze złotego mleka są związane z kurkumą i jej aktywnym składnikiem, kurkuminą. Kurkumina to polifenol, wykazujący wiele aktywności i mający korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. I choć sama kurkuma zawiera tylko około 3% masy kurkuminy, połączenie tej złotej przyprawy z czarnym pieprzem zwiększa jej przyswajalność aż o 2000%. A to dopiero początek niespodzianek. Poznaj siedem powodów, dla których warto wprowadzić złote mleko do diety.
 
 
 
 
1. Może poprawić zdrowie serca
Najnowsze badania Instytutu Kardiologii pokazują, że 10,5 miliona osób w Polsce ma nadciśnienie, milion cierpi na niewydolność serca, 80 tysięcy co roku przechodzi zawał. Jeśli nie zaczniemy o siebie dbać i nie zmienimy trybu życia, te liczby się zwiększą. Oprócz odpowiedniej profilaktyki i zmiany nawyków, warto do diety wprowadzić również kubek złotego mleka. Badania prowadzone nad właściwościami kurkuminy wykazały, że zapobiega ona i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, liczne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że ta przyprawa znakomicie pobudza krążenia i rozrzedza krew, działając jak naturalne lekarstwo na nadciśnienie.
 
2. Może poprawić pamięć i funkcję mózgu
Badania pokazują, że kurkumina może zwiększać poziom czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego. W uproszczeniu, to związek, który pomaga tworzyć nowe połączenia w mózgu i wspomaga wzrost komórek mózgowych. To sprawia, że złote mleko jest wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Składniki złotego mleka mogą pomóc w zachowaniu pamięci i zmniejszyć spadek funkcji mózgu w chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona.
 
3. Kluczowe składniki są pełne przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze są niezbędne do funkcjonowania komórek. Badania pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty może pomóc zmniejszyć ryzyko zakażeń i chorób. Kurkuma w połączeniu z aromatycznym cynamonem tworzy przepyszną broń w walce ze starzejącymi się komórkami. – Przeciwutleniacze zawarte w kurkumie i cynamonie mają jeszcze jedną cechę. Fantastycznie chronią komórki skóry przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, wpływając również na urodę i sprawiając, że cera staje się promienna. Po prostu wspierają piękno „od wewnątrz” – dodaje Marta Ravensdale, właścicielka Zojo Beauty Elixirs, polskiej marki, której produkty składają się wyłącznie z superfoods i adaptogenów.

4. Zmniejsza stan zapalne i bóle stawów
Kurkuma ma również silne właściwości przeciwzapalne. Wiele badań wykazało, że kurkumina, występująca w kurkumie stosowanej w złotym mleku, może złagodzić specyficzny ból odczuwany przez pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. W rzeczywistości kurkumina ma tak imponujące właściwości przeciwzapalne, że w niektórych przypadkach stwierdzono, że jest bardziej skuteczna niż niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), takie jak ibuprofen. 

5. Kurkuma może poprawić trawienie i zdrowie jelit
Kurkuma, główny składnik złotego mleka, może pomóc złagodzić niestrawność i poprawić trawienie tłuszczu, zwiększając produkcję żółci nawet o 62%. Wreszcie badania pokazują, że ten złoty proszek może pomóc w utrzymaniu prawidłowego trawienia i zapobiec zaostrzeniom u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zaburzeniem zapalnym przewodu pokarmowego powodującym owrzodzenie w jelitach.    
 
6. Wapń i witamina D na wzmocnienie kości
Zarówno mleko krowie, jak i jego roślinna alternatywa są źródłem wapnia i witaminy D. Oba te składniki odżywcze przyczyniają się do wzmocnienia kośćca, zmniejszając ryzyko chorób, takich jak osteopenia i osteoporoza. – Aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych ze złotego mleka, warto zrezygnować z dodawania do niego miodu lub syropu. Do naszej najnowszej autorskiej mieszanki z kurkumą nie dodaliśmy cukru, mimo to, jest naturalnie słodka, bo zawiera specjalnie sprowadzany cynamon z Ceylonu. Dodaliśmy również aromatyczny miąższ kokosa, który jest bogaty w błonnik, potas, magnez, fosfor, kwas foliowy i mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych – dodaje Marta Ravensdale, pomysłodawczyni pierwszego polskiego złotego mleka Golden Adapto Latte.

7. Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
W Indiach złote mleko jest często stosowane jako domowy środek przeciw przeziębieniu. Kurkuma i cynamon, które są używane do produkcji złotego mleka mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Mogą też chronić organizm przed infekcjami. Ich właściwości przeciwutleniające i wzmacniają układ odpornościowy i sprawiają, że możemy dłużej cieszyć się dobrą formą.
 
 
Dostępne online i w butiku na ul. Stawki 2a lok. 7 w Warszawie.
www: www.zojoelixirs.com
instagram: https://www.instagram.com/zojoelixirs_pl/ #zojogirls
facebook: https://www.facebook.com/ZojoElixirspl/ 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar