Konkursy/

2019-04-29

Napoje

Dzikość róży. Orzeźwiający eliksir dla twojej skóry

Filiżanka dobrej kawy potrafi odmienić twój dzień. Niestety, ale nie cały organizm odczuje dzięki niej przypływ energii. Podczas gdy ty biegniesz ze spotkania na spotkanie, korzystając z kofeinowego kopa, twoja cera marzy o zupełnie innym napoju – pełnym witamin i antyoksydantów z naturalnego źródła. Zafunduj sobie i swojej skórze chwilę orzeźwienia oraz bombę witamin w postaci mrożonej herbaty z dzikiej róży, hibiskusa i wiśni!

 

 

Gdy przychodzi do pielęgnacji skóry, najczęściej myślimy o różach pod kątem ich delikatnych, aromatycznych płatków. Kwiat róży od stuleci dostarcza inspiracji całej branży kosmetycznej. Jej owoce pozostają niejako na marginesie – bardziej w kontekście rozgrzewającej, zimowej herbatki. Tymczasem te skromne, czerwone kuleczki kryją w sobie wiele cennych właściwości. Owoce dzikiej róży tryskają witaminami A, C i E – ulubionymi składnikami naszej skóry. Wraz z wysoką zawartością witaminy C idzie w parze charakterystyczny kwaskowy smak. Niepozorne owoce dzikiej róży zawierają także duże ilości antyoksydantów i flawonoidów – składników znanych z pozytywnego wpływu na naszą odporność, ale i na powstrzymywanie zgubnego wpływu wolnych rodników. 
 
Mimo, iż napar przyrządzany jest z owoców róży, nie brakuje mu zmysłowego, kwiatowego aromatu. Zachwyca także głębokim, czerwonym kolorem. Z czym go połączyć, by podkreślić jego zdrowotne i smakowe właściwości? Dzięki płatkom hibiskusa pomnoży się antyoksydacyjne działanie napoju, a także wzmocni jego orzeźwiający smak. Kompozycję uzupełni soczysta wiśnia – symbol wczesnego lata. Proponujemy zaparzyć taką herbatę metodą „cold brew”, czyli zalać susz zimną wodą i zostawić na noc w lodówce, lub tradycyjnie – zaparzyć we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Kwaskowy napar o obłędnym kolorze wkrótce stanie się twoją ulubioną metodą gaszenia pragnienia, a także eliksirem piękna dla twojej skóry. 
 
Składniki na dzbanek napoju:
 
2 torebki naparu Rosehip, Hibiscus & Cherry od Ahmad Tea London
do posłodzenia: miód lub syrop z agawy 
do dekoracji: świeże lub mrożone wiśnie, plastry cytryny lub listki świeżej mięty
 
Przygotowanie: 
1. Dwie torebki naparu umieścić w dzbanku lub słoju i zalać wrzącą wodą na 10-15 minut. Aby zachować pełnię smaku naparu, najlepiej parzyć go pod przykryciem. 
2. Schłodzony napar przelać do dzbanka z lodem i udekorować owocami lub miętą. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub syropem z agawy. 
 
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
 
Wszystkie produkty dostępne na stronie www.sklep.smacznego.pl 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar